Praznicul Izvorului Tămăduirii la mănăstirea Lainici

Vineri, în săptămâna Luminată, Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veșmânt de bucurie, serbându-și unul dintre hramuri. Marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii a adunat sute de pelerini în lavra de pe Defileul Jiului, unind în rugăciune credincioșii iubitori de prăznuire.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu, slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Părintele Episcop a fost însoţit la hramul mănăstirii de grupul psaltic “Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, care a dat răspunsurile la strană atât în stil bizantin cât şi în manieră corală.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a început în seara zilei de joi, 16 aprilie, prin săvârşirea Ceasurilor Sfintelor Paşti şi a Slujbei Privegherii. Vreme de câteva ceasuri, pelerinii şi vieţuitorii sfântului aşezământ monahal s-au bucurat de frumoasa slujire şi de minunatele cântări pascale, împletite cu cele ale Izvorului Tămăduirii.

Vineri, 17 aprilie, în ziua hramului, s-a citit acatistul praznicului, urmat de Sfânta Liturghie săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim.

După cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Ştiri al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Părintele Episcop a liturghisit având alături un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a rostit cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe credincioși la rugăciune stăruitoare către Dumnezeu. Totodată, Părintele Episcop le-a transmis celor prezenți înalta binecuvântare a Mitropolitului Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu, care a slujit Liturghia, după datină, la Mănăstirea Maglavit, un alt mare centru oltean de pelerinaj.

„Ne aflăm încă în bucuria și trăirea Marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. În aceasta zi de vineri din Săptămâna Luminată am venit cu toții la sfânta mănăstire Lainici să ne rugăm în timpul Sfintei Liturghii și să primim de la Dumnezeu har, pace și liniște sufletească. Fiecare dintre noi avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, mai ales în aceste momente de frământări sociale. Se cuvine să facem ceea ce face tot omul la necaz, să strigăm mai mult la Dumnezeu și să I ne rugăm mai mult. Când omul este încercat și vin greutățile peste el, ziua cea grea, atunci are nădejde că Dumnezeu îl va ajuta și va face să îi treacă necazul, supărarea și încercarea. Cel care nu se roagă, nu se spovedește și nu se împărtășește, nu se străduiește să împlinească poruncile și nu merge la biserică, pentru acela este mult mai greu în ceasul necazului și al suferinței, pentru că nu Îl are pe Dumnezeu aproape. Deznădejdea face și ea ca suferința sã îi fie dublatã și să se piardă cu firea. Să încercăm, așadar, să fim drepți înaintea lui Dumnezeu și să mergem să Îl căutăm în sfintele biserici și mănăstiri, acolo unde viețuitorii se roagă neobosiți și țin aprinsă candela credinței. Dumnezeu va asculta glasul rugăciunii noastre și ne va binecuvânta în toate zilele vieții” a spus Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

A urmat apoi procesiunea cu icoana hramului, Sfinţirea Aghiasmei şi o procesiune solemnă în jurul bisericilor din incinta mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente