Praznicul Întâmpinării în mănăstirile și bisericile oltene

La finele săptămânii trecute, sute de credincioși din întreaga Oltenie au trăit bucuria euharistică a comuniunii cu Mântuitorul Hristos în sfintele lăcașuri de închinare, catedrale chiriarhale, mănăstiri sau simple biserici de enorie. În Arhiepiscopia Craiovei, praznicul Întâmpinării Domnului și cea de a XXXII-a duminică după Rusalii au fost marcate prin oficierea de Sfinte Liturghii arhierești la mănăstirile Jitianu și Popânzălești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Două dintre cele mai importante lăcașuri de viețuire monahală din Arhiepiscopia Craiovei au primit vizita Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, la finele săptămânii trecute. Astfel, sâmbătă, 2 februarie, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Mitropolitul Olteniei a poposit în mijlocul monahilor de la Mănăstirea doljeană Jitianu.

„Împărăția lui Dumnezeu s-a făcut bucurie pentru toate neamurile”

Sâmbătă, la primele ore ale dimineții, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a subliniat dimensiunea soteriologică a praznicului, arătând că prin primirea Mântuitorului Hristos în templu „Împărăția lui Dumnezeu s-a făcut bucurie pentru toate neamurile”. În acest sens, IPS Irineu a conturat portretul Dreptului Simeon, cel care L-a primit în brațe pe Domnul la venirea la în templul din Ierusalim, în contextul așteptării de veacuri a venirii lui Mesia.

„Dreptul Simeon a reprezentat dorința și așteptarea de veacuri a lui Israel. Împărăția lui Dumnezeu a fost profețită în multe feluri și în multe chipuri în Vechiul Testament. Nu era vorba de o împărăție pământească, așa cum au înțeles iudeii, ci era vorba despre Împărăția cerurilor. Această împărăție nu putea fi despărțită de Împăratul Slavei, căci odată cu venirea Împărăției trebuia să vină și Împăratul Hristos†¦ Dreptul Simeon cunoștea cine sunt Maica Domnului și Mântuitorul Iisus Hristos, Pruncul care vine să arate «Lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Său celui binecredincios». Este vorba aici despre lumina descoperirii lui Dumnezeu, lumina poruncilor și a legilor divine. Este o lumină care îndreaptă poporul și-l conduce pe calea mântuirii. De aceea noi, în Sfânta Biserică, ne luminăm prin Taina Sfântului Botez și înțelegem cărarea care duce la Împărăția cerurilor, iar acest drum este al mântuirii, al sfințirii, al luminării, al descoperirii. Primim de fiecare dată o nouă cunoaștere, o nouă descoperire a lui Dumnezeu și a iubirii pe care ne-o poartă. Așadar, Dreptul Simeon, pătruns de Duhul Sfânt, așa cum spune Sfânta Evanghelie de astăzi, era acoperit de Duhul Sfânt și proorocea”, a spus IPS Irineu.

A doua zi, duminică, 3 februarie, IPS Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul Mănăstirii Popânzălești.

Liturghie arhierească în cartierul Morotești din Drăgășani

În Arhiepiscopia Râmnicului, praznicul Întâmpinării a fost primit cu bucurie de credincioșii Parohiei „Sfânta Treime”, din cartierul Morotești, municipiul Drăgășani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Evanghelie, arhiereul râmnicean a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificația praznicului Întâmpinării Domnului, arătând că „așa cum bătrânul Simeon L-a primit în brațele sale pe Mântuitorul Hristos și a mărturisit despre El «înaintea feței tuturor popoarelor», asemenea și noi, credincioșii, cu atât mai mult, trebuie să-L primim pe Domnul cât mai des în brațele sufletului nostru prin Sfânta Euharistie, să-L păstrăm cu sfințenie și să-L mărturisim înaintea oamenilor prin glasul rugăciunii permanente, dar și prin faptele noastre cele bune”.

A doua zi, PS Emilian Lovișteanul a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Cozia, necropola marelui domnitor și ctitor de biserici Mircea cel Bătrân, din orașul Călimănești, județul Vâlcea. La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Gherasim a vorbit despre personalitatea marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân.

„Prin slujba săvârșită astăzi nu am făcut altceva decât să continuăm ceea ce moșii și strămoșii noștri au realizat aici de-a lungul timpului. Mănăstirea aceasta, așa cum o vedeți, a rezistat împotriva tuturor încercărilor și cotropitorilor. În timpul războaielor, dușmanii țării au spart piatra funerară de pe mormântul fericitului ctitor, însă nu au putut sfărâma nădejdea pe care și-a pus-o el în Dumnezeu și care a făcut să înalțe această mândră și puternică fortăreață a rugăciunii, ea rămânând pentru veșnicie în grija Preasfintei Treimi. Fericitul ctitor Mircea cel Bătrân, după cum îl numim noi, nu a murit, ci trăiește în veșnicie, așa cum fiecare dintre noi ne naștem pentru a trăi veșnic, deoarece pentru noi, creștinii, moartea nu este altceva decât trecerea de la pământ la cer, de la viața aceasta pământească la cea cerească”, a subliniat chiriarhul Eparhiei Râmnicului.

După Sfânta Liturghie, cei doi arhierei, împreună cu soborul preoților și diaconilor participanți, au săvârșit slujba de pomenire a marelui domnitor român, la sorocul de 595 de ani de la trecerea la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente