Praznicul ”Întâmpinării Domnului” – sărbătoare a Muzeului Eparhial Galaţi

În ziua cinstirii Praznicului Întâmpinării Domnului, marţi, 02 februarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Capela Palatului Episcopal – actualmente Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

La sărbătoarea de astăzi, la Sfânta Liturghie, au fost prezenţi personalităţi şi oameni de cultură ai municipiului Galaţi şi numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi seminariști.

În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnului este și ”sărbătoarea istorică a Paraclisului din cadrul Palatului Episcopal, rânduită de episcopul Partenie al Dunării de Jos. El a înțeles sensul luminii Mântuitorului Iisus Hristos ca centru luminos al credinței din acest Paraclis. În felul acesta înțelegem, pe de o parte, cum lumina credinței se odihnește în mărturiile luminoase ale patrimoniului nostru bisericesc și cultural din Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității creștine, iar pe de altă parte vedem cum credincioșii care-l vizitează devin ei înșiși luminători profunzi ai culturii creștine adânc înrădăcinată în viața Bisericii și promovată, în egală măsură, de clerici și de renumiți oameni de cultură”.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

La final, oaspeţii au vizitat sălile de expoziţie ale Muzeului.

* * *

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinația Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost așezată și sub ocrotirea spirituală a Sfinților Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu și o părticică din sfintele sale moaște.

Comentarii Facebook


Știri recente