Praznicul Întâmpinării Domnului în Ardeal

Praznicul Întâmpinării Domnului a adunat sute de sibieni la Catedrala mitropolitană din centrul cetății transilvane, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Bucea, din Protopopiatul Huedin, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Slujitorii catedralei din Sibiu și profesori de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” au format un sobor de preoți, iar studenții teologi au participat în număr mare la slujba religioasă de la Catedrala mitropolitană. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popoviciu” a catedralei, iar mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre praznicul din 2 februarie, când Pruncul Iisus a fost întâmpinat de Dreptul Simeon și Proorocița Ana la templul din Ierusalim și a subliniat înțelesurile duhovnicești ale acestei sărbători.

„Suntem chemați astăzi să-L întâmpinăm pe Pruncul Iisus, Care a venit în lume pentru mântuirea noastră. Dacă L-a purtat Dreptul Simeon pe brațele sale pentru noi, ca o cinstire și ca o mărturie pe care omenirea le-a adus Lui, tot prin harul lui Dumnezeu noi trebuie să-L întâmpinăm pe Mântuitorul Hristos, așa cum ne învață Biserica mereu. Noi am fost astăzi contemporani cu acel eveniment și ne-am bucurat cu toții întâmpinându-L pe Pruncul Iisus, Care a venit să împlinească toate ale Legii și mai presus de toate să împlinească voia lui Dumnezeu, adică să se pregătească pentru jertfa de pe Cruce adusă pentru noi. Întâmpinarea aceasta o facem prin Sfânta Liturghie și mai ales prin punctul central, adică sfințirea darurilor și a credincioșilor”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Slujbă arhierească în Parohia Bucea

În ziua marelui praznic al Întâmpinării Domnului, Înalt Preasfințitul Andrei s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Bucea din Protopopiatul Huedin. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Alături de IPS Andrei s-a aflat un sobor de peste 50 de preoți, între care vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira, și președintele Senatului Universității „Babeș-Boylai”, pr. Ioan Chirilă. De asemenea, au fost prezenți la Sfânta Liturghie mulțime de credincioși, parlamentari, autorități locale și județene.

IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care au fost evidențiate virtuțile Sfântului și Dreptului Simion și a vorbit, apoi, despre importanța cunoașterii lui Dumnezeu. În cadrul slujbei, IPS Andrei l-a hirotonit diacon pe inspectorul de religie al județului Cluj, Marian Sidon. La final, pr. Mircea Dejeu a primit, din partea IPS Andrei, „Crucea arhiepiscopală”, în semn de prețuire pentru întreaga activitate. Mitropolitul Clujului a acordat și câteva diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în susținerea activităților din parohie.

La rândul său, IPS Andrei a primit din partea primarului comunei Negreni, Dorin Constantin Manea, titlul de „Cetățean de onoare”. Lăcașul de cult al Parohiei Bucea a fost ridicat în 1980. Acesta a fost sfințit în 1982 de vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil Herineanu. În Parohia Bucea mai există și o biserică din lemn, monument istoric, ce datează din 1791.

Sărbătoare la Băița, Protopopiatul Gherla

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit Sfânta Liturghie, sâmbătă, 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Băița, Protopopiatul Gherla. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Clujului și starețul Mănăstirii Nicula, pr. Nicolae Moldovan și protopopul de Gherla, pr. Paul Isip. În cuvântul de învățătură, PS Vasile a vorbit credincioșilor prezenți la slujbă despre încrederea Dreptului Simion, sfătuindu-i părintește să-i urmeze exemplul bun de viețuire.

Sărbătoarea din Parohia Băița a avut pentru comunitate o dublă însemnătate. Credincioșii s-au bucurat de prezența arhierească din mijlocul lor și au sărbătorit și șase ani de la instalarea pr. Paul Isip ca preot al acestei parohii. Biserica Parohiei Băița a fost construită între 1983 și 1987, iar în 1992, lăcașul de rugăciune a fost sfințit.

Comentarii Facebook


Știri recente