Praznicul Înălțării Domnului sărbătorit la Timișoara

Praznicul Înălțării Domnului a fost sărbătorit de credincioșii timișoreni la catedrala mitropolitană din centrul orașului. Aici, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a Eroilor au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, după cum ne-a transmis George Giurgiu.

Credincioși de toate vârstele, elevi și studenți teologi, precum și reprezentanți ai autorităților locale au participat joi, 29 mai, la sfintele slujbe de la catedrală, prilejuite de marele praznic al Înălțării Domnului. În cadrul acestora, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a fost înconjurat de un sobor clerici, format din preoți și diaconi slujtori ai sfântului lăcaș și consilieri de la Centrul eparhial. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, pr. Marius Covaci, a evidențiat câteva dintre semnificațiile slăvitului praznic, precum și darurile revărsate asupra noastră o dată cu înălțarea Mântuitorului Hristos la cer și cu făgăduința trimiterii Sfântului Duh. De asemenea, a stăruit și asupra importanței cinstirii eroilor și martirilor neamului întru această sfântă zi, aleasă de Sfânta Biserică pentru a aduce prinos de recunoștință celor care prin faptele lor de vitejie și dăruirea lor s-au asemănat Mântuitorului Hristos.

Slujbă de pomenire pentru eroii neamului

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa împreună cu ceilalți slujitori s-au deplasat la monumentul ridicat în cinstea eroilor Revoluției din decembrie 1989, din fața catedralei, unde a oficiat slujba de pomenire a eroilor și martirilor neamului românesc. La aceasta au luat parte oficialitățile orașului, numeroși localnici și mai mulți elevi la Liceul Teoretic ” Vlad Țepeș” din oraș, însoțiți prof. Tiberiu Ciobanu, directorul liceului. În finalul slujbei, reprezentanți ai autorităților locale și județene, veterani de război și delegați ai organizațiilor politice și apolitice din Timiș și reprezentanți ai mai multor instituții din oraș au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Crucificării din centrul orașului. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. În continuarea zilei, Preasfinția Sa a oficiat slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Eroilor din Timișoara, precum și la mai multe monumente închinate eroilor din oraș: Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, la Monumentul Eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, precum și la Monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani și francezi. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe întreg cuprinsul eparhiei, în cadrul Sfintei Liturghii, la toate bisericile și mănăstirile timișene s-a făcut pomenirea eroilor și martirilor neamului care au căzut pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești.

Comentarii Facebook


Știri recente