Praznicul Botezului Domnului în Episcopia Giurgiului

În fiecare an în ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza, Praznic împărătesc care se mai numește și „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Teofania”, deoarece ne amintește tuturor de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime.

După cum informează site-ul episcopiagiurgiului.ro, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația duhovnicească a Botezului Domnului Iisus care reprezintă dezvăluirea iubirii și bunăvoirii Părintelui Ceresc pentru Fiul cel iubit. Mântuitorul Hristos, a arătat Preasfinția Sa, vine la râul Iordan să fie botezat de către Ioan, nu pentru că avea nevoie de curățire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinți creația. Prin atingerea de „firea apelor” Iordanului, Mântuitorul Hristos le-a sfințit, iar prin apa de acum, îi sfințește pe credincioși, deschizându-le ușa unui nou botez, cel al Noului Testament, al luminii, al harului mântuitor, al îndumnezeirii, a încheiat ierarhul nostru.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, mulțimea de credincioși, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, cu preoți și diaconi de la toate bisericile din orașul Giurgiu au pornit în procesiune din fața Catedralei Episcopale către portul dunărean Giurgiu. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana praznicului, dar și steaguri zugrăvite cu scena Botezului Domnului Hristos. În portul dunărean Giurgiu, într-un loc special amenajat, Preasfințitul Părinte Ambrozie a săvârșit Slujba de sfințire a Aghesmei Mari.

La final, potrivit tradiției, Preasfinția Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creștini prezenți a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.

Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului participă mii de giurgiuveni pentru a primi binecuvântarea Domnului ce se revarsă și sfințește apele și pentru a împlini tradițiile acestei sărbători.

La aceste manifestări religioase au luat parte și numeroase oficialități județene și locale, care au ținut să fie prezente la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creștinătății.

Comentarii Facebook


Știri recente