Praznicul Nașterii Domnului a fost sărbătorit în toate bisericile și lăcașurile de rugăciune din Biserica Ortodoxă Română. Printre acestea s-a aflat și Catedrala patriarhală din București, unde numeroși credincioși au cuprins, ca într-o îmbrățișare, vechiul lăcaș de rugăciune de pe Colina Bucuriei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori, preoți și diaconi de la Catedrala patriarhală, informează „Ziarul Lumina”. Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre Nașterea Domnului, i-a binecuvântat pe credincioși și le-a dăruit iconițe cu Nașterea lui Hristos.
Duminică dimineața clopotele grele din clopotnița-turn de pe Dealul Patriarhiei s-au pus în mișcare vestind că vremea este a sluji și a aduce slavă Domnului. Catedrala patriarhală, înveșmântată în lumină, pentru că timpul postului a trecut, iar vremea marelui praznic al Nașterii Domnului a venit, a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit la Sfânta Liturghie. După ce a fost săvârșită slujba Utreniei praznicului, în timp ce se cântau troparul ‘Nașterea ta Hristoase…’ și Imnul patriarhal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de slujitori care au purtat în procesiune cădelnițe, ripide, Sfânta Cruce și Evanghelia, a venit din Reședința patriarhală în catedrală. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclasiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și preotul Nicolae Dima, directorul Televiziunii TRINITAS. Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și a ținut un cuvânt de învățătură, după citirea Evangheliei praznicului, care a rememorat închinarea magilor de la Răsărit în fața Pruncului Iisus născut în Betleem, moment consemnat de Sfântul Apostol Matei în Evanghelia sa.
Pământul se binecuvântează prin Nașterea Sa
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că praznicul Nașterii Domnului este o sărbătoare tainică, pentru că Cel Care se naște își are începutul în zilele veșniciei, El fiind Dumnezeu, dar este și ‘Prunc tânăr’, născut din Fecioara Maria, adică Dumnezeu care s-a făcut om. ‘Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut într-o peșteră după ce a deschis cerurile. La Nașterea Sa cerurile se deschid și păstorii de la Betleem văd slava lui Dumnezeu și cete de îngeri cântând: ‘Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!’ Se deschid cerurile și se arată lumină în miez de noapte, iar pământul se binecuvântează prin Nașterea Sa în peșteră. Nașterea Mântuitorului se face dintr-o femeie fecioară. El se naște din interiorul umanității pentru a sfinți umanitatea, respectând libertatea persoanei umane, pentru că numai prin acordul Fecioarei Maria, care a zis ‘Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău’, cuvinte spuse îngerului Gavriil, are loc începutul zămislirii Mântuitorului Iisus Hristos ca om. Toate momentele acestea sunt pline de semnificații duhovnicești pentru mântuirea noastră și pentru sensul existenței lumii, toate sunt de la Dumnezeu și sunt făcute pentru Dumnezeu, dar în iubirea Sa de Creator ne antrenează și pe noi, oamenii creați după chipul Creatorului și deveniți creatori și împreună lucrători cu Dumnezeu’, a spus Preafericirea Sa.
Smerenia Fiului lui Dumnezeu arată apropierea Sa de noi
Mântuitorul Iisus Hristos se naște într-o peșteră, fiind lipsit de bogății, pentru a arăta strălucirea darurilor duhovnicești pe care vine să le aducă lumii, infinit mai de preț decât darurile lumești create. Aceste lucru simbolizează și starea Mântuitorului de permanent pelerin Care a vestit peste tot iubirea milostivă a lui Dumnezeu. ‘Nu se naște într-o casă și nici nu are casă, dar dorește ca toți oamenii să ajungă în casa Tatălui Ceresc, în casa care nu se dărâmă niciodată și este totdeauna plină de slava și iubirea Preasfintei Treimi. Mântuitorul Iisus Hristos Se naște în multă sărăcie pentru a se apropia de toți oamenii, și de cei mai săraci, și pentru a le dărui bogăția Sa nesfârșită a iubirii dumnezeiești. El este sărac din punct de vedere material, dar îmbogățește lumea și pe cei mai săraci oameni cu darul sfințeniei și al mântuirii’, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Magii care au venit de la Răsărit, călăuziți de o stea la Pruncul Împărat, au adus daruri de aur, smirnă și tămâie, elemente cu o valoare de simbol care au prefigurat și prevăzut de la Naștere lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat semnificațiile acestor daruri. ‘Darurile magilor simbolizează și toată evlavia de-a lungul veacurilor care se va arăta Mântuitorului Iisus Hristos. Toate veșmintele de aur, toate potirele de aur, toate bisericile pictate cu aureolă de aur la sfinți sau în mozaic de aur, toate acestea au fost conținute și prevăzute, concentrate în aurul pe care magii l-au adus Mântuitorului Iisus Hristos ca unui împărat, Împăratul Slavei, care s-a născut în cea mai smerită peșteră. Tâmâia simbolizează toate slujbele, toate rugăciunile, toate cântările de laudă aduse Lui de-a lungul veacurilor până la sfârșitul lumii, iar smirna simbolizează mărturisirea morții Lui și a Învierii Lui. Mărturisim moartea Lui pe cruce, de aceea ne însemnăm cu semnul sfintei cruci și deodată mărturisim și Învierea lui din morți’, a explicat Patriarhul României.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că sărbătoarea Nașterii Domnului semnifică și un mare dar pe care Dumnezeu îl face lumii, darul de viață veșnică, pentru că venirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume este începutul mântuirii oamenilor și deschiderea porților Împărăției cerurilor pentru cei care până atunci nu puteau cunoaște viața veșnică. ‘Sărbătoarea aceasta a Crăciunului este, așa cum ne arată Evanghelia, sărbătoarea darurilor. Dumnezeu ne dăruiește pe Fiul Său ca să ne mântuiască și să ne dăruiască viață veșnică, iar noi, ca răspuns, aducem darul nostru prin rugăciune, prin tot ceea ce facem frumos în Biserică și prin darurile oferite celor săraci, celor fără de adăpost, celor bătrâni. Și în mod deosebit oferim daruri copiilor, pentru că Dumnezeu, când vine în lume, nu vine sub forma unui bărbat de 30 de ani, ci mai întâi el este Dumnezeu-copil pentru că dacă nu ar fi fost copil, Mântuitorul Iisus Hristos nu ar fi putut mai târziu vorbi oamenilor despre iubirea părintească. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne gândim la copilăria noastră, la părinții noștri care ne-au născut, la toți cei care ne-au fost ca niște părinți și ne-au ajutat duhovnicește și material și să vizităm în aceste zile familiile cu mulți copii și să aducem bucuria Crăciunului în casele în care este puțină bucurie, în care este puțină comuniune și în care este puțină nădejde’, a spus Preafericirea Sa. La finalul Sfintei Liturghii Patriarhul României a adresat urări de sănătate și fericire tuturor celor care și-au serbat de Crăciun onomastica, iar participanților la slujbă, în semn de binecuvântare, le-a dăruit iconițe cu Nașterea Domnului. În Reședința patriarhală, Preafericirea Sa a fost colindat și de Corala ‘Nicolae Lungu’ a Catedralei patriarhale, condusă de pr. Stelian Ionașcu. Părintele Patriarh Daniel i-a binecuvântat pe tinerii muzicieni din această corală și le-a oferit daruri.