Pr. Ștefan Buchiu explică ce este untdelemnul din candelele fecioarelor: Credința roditoare în fapte bune

„Fecioarele nebune” din Evanghelia Marii Marți „nu s-au mai îngrijit de faptele bune, care sunt exprimări ale iubirii aproapelui. Dacă tu crezi în Dumnezeu, credința trebuie să fie roditoare, pentru că, în caz contrar, ea nu produce nimic și ea rămâne doar aparentă, poate deveni o credință formalistă (care) nu te mai leagă de Dumnezeu”, a explicat Părintele Profesor Ștefan Buchiu la Denia de luni seară.

El a făcut o paralelă cu pilda talanților, care, împreună cu cea a celor 10 fecioare, formează ultimele pilde spuse de Mântuitorul înainte de Sfintele Patimi. Dumnezeu „vrea să ne mântuiască și cu lucrul nostru, și prin contribuția noastră, să fim împreună-ziditori ai ființei noastre, cu Dumnezeu”, a explicat părintele profesor pilda talanților.

„Termenul de fecioară se raporteză la sufletul nostru. Sufletul nostru trebuie să devină mireasa lui Hristos, adică să se dăruiască lui Hristos, dar și toți laolaltă formăm Biserica și să nu uităm că Ea este Mireasa lui Hristos, pentru Ea S-a jertfit Hristos, ca să o întemeieze pe pământ, să-i dea putere, să-i dea viață dumnezeiească și omenească în același timp, adică viața Lui și să se extinsă El în toți cei care sunt în Biserică.”

„Candela simbolizează credința. Credința, însă, nu poate să se întărească și să ajungă la desăvârșire singură. De aceea, este nevoie să arătăm nu doar credință față de Dumnezeu, ci și iubire față de El. Îi arătăm iubire, pentru că El mai întâi ne-a iubit”, a spus Părintele Profesor Ștefan Buchiu.

„Noi, când Îl iubim pe Dumnezeu, de fapt răspundem iubirii Lui. Și, din puterea iubirii Lui, luăm și noi putere ca să-i iubim pe cei din jurul nostru. Noi nu putem să iubim și mai ales să iertăm fără Hristos, fără iubirea lui Hristos.”

Dacă fecioarele neînțelepte ar fi lucrat faptele iubirii, credința lor s-ar fi întărit și ar fi avut mereu untdelemn în candele. Aceasta s-ar fi realizat cu ajutorul lui Dumnezeu, „pentru că ne-a lăsat Dumnezeu două lumini și a adus pe a treia”, a spus părintele profesor.

„Care sunt cele două lumini? Lumina rațiunii, pe care, dacă o folosim drept – dreapta judecată –, citim cartea Universului, care este făcută de Dumnezeu și care ne duce la El; ne cunoaștem pe noi, cunoaștem și viețuim corect pe baza rațiunii.”

„Dar ei trebuie să i se adauge a doua lumină: lumina credinței, care te leagă de Dumnezeu, care ți-l arată pe Dumnezeu ca Persoană”, a continuat clericul.

„Dacă Îl cunoști pe Dumnezeu și Îl iubești pe El, atunci poți înainta în relația cu El. În cazul acesta, lumina rațiunii și lumina credinței au nevoie de a treia lumină, care este lumina lui Dumnezeu, pe care ne-a dat-o în botez – în termeni teologici, harul divin necreat și veșnic.”

Așadar, „lumina lui Hristos luminează tuturor, ea luminează, dar trebuie să ne-o însușim” prin voință proprie și faptă. „Harul ni-l dă Dumnezeu, de aceea ni-l cere mereu. În cazul acesta, credința noastră este roditoare, o unim cu iubirea și, sigur, cu nădejdea în Dumnezeu”, așa cum fecioarele înțelepte și-au unit credința cu facerea de bine, a mai spus Părintele Ștefan Buchiu.

„Făcând așa, ele au avut mereu untdelemn în candelă: au avut o credință luminată de cunoașterea lui Dumnezeu.”

„Să ne ajute Dumnezeu să ne asemănăm și noi fecioarelor înțelepte și celor care au înmulțit talanții, ca să ne răsplătească și pe noi în Împărăția Sa cea Cerească a Preasfintei Treimi – a Tatălui, a Fiului și a Sf. Duh”, a încheiat Părintele Ștefan Buchiu.


La Catedrala Patriarhală, slujbele Deniilor încep zilnic la ora 17:00. Vezi programul slujbelor care se vor oficia până la Izvorul Tămăduirii.

Vezi și:

Foto credit: Trinitas TV

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente