Pr. Silviu Tudose despre lecţiile duhovniceşti ale Deniei din Sfânta şi Marea Joi

Pr. Silviu Tudose de la Facultatea de Teologie din Bucureşti a vorbit la Denia din Sfânta şi Marea Joi despre lecţiile duhovniceşti pe care le primim la această slujbă şi a insistat asupra smereniei şi asupra Tainei Sfintei Euharistii.

El a remarcat că la denia aceasta, Hristos Domnul ne aduce în prim plan virtutea smereniei prin faptul că a spălat picioarele ucenicilor.

„Un gest săvârşit în discreţie şi tăcere, un gest care ne învaţă că este bine ca atunci când facem un lucru importantă să-l facem în intimitate, fără să ne vadă mulţi oameni”, a spus pr. Silviu credincioşilor prezenţi miercuri, 24 aprilie, în Catedrala Patriarhală.

„Când a spălat picioarele ucenicilor, Mântuitorul Iisus Hristos a întemeiat o nouă paradigmă a civilizaţiei creştine care este legată adânc de smerenie ca duh de lucrare în lume. Nu a pus accent pe ritualul spălării picioarelor, ci pe lecţia pe care o învăţm cu toţii din acest gest: calea spre mântuire este smerenia”.

Apoi, părintele Tudose a vorbit despre cea de-a doua lecţie duhovnicească predată de Hristos Domnul prin instituirea Sfintei Euharistii.

„La Cina cea de Taină această fragmentare a Trupului Mântuitorului este un gest unificator prin care El se dăruieşte pe Sine întreg lumii. În Euharistie, fragmentarea aceasta nu înseamnă altceva decât puterea unităţii, a dragostei care creează unitatea”.

Părintele a atenţionat că „cei care primesc lecţii trec şi printr-un examen”.

„Această şcoală a Sfintelor Pătimiri ne propune în fiecare an examenul de a reuşi să împlinim ceea ce Mântuitorul Hristos ne învaţă. Dacă vorbim despre ziua aceasta pe care am început-o cu slujba din Joia Mare, examenul cel mai mare este ca noi să fim conşienţi ca ar trebui să ne dorim să ne apropiem cât mai mult, cât mai des pregătiţi de primirea Sfintei Euharistii”, a spus părintele Silviu Tudose.

În Sfânta și Marea Joi dumnezeieștii Părinți ne-au predat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoșatelor Taine, rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente