Pr. Prof. Ștefan Buchiu a primit Crucea Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit miercuri „Crucea Patriarhală”, Părintelui Profesor Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală.

Evenimentul a avut loc în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale. Titlul i-a fost acordat Pr. Buchiu pentru întreaga carieră didactică și administrativă desfășurată timp de peste zece ani ca decan al Facultății.

„Cea mai înaltă distincție în Patriarhia Română este oferită în general celor care au construit o biserică nouă, au restaurat una veche, sau au dezvoltat ample lucrări de zidire sufletească” , a subliniat Patriarhul.

Preafericirea Sa a evidențiat în acest context „pregătirea teologică temeinică a părintelui profesor doctor Ștefan Buchiu, bogata sa experiență academică și vasta activitate pastorală”.

Vicar eparhial onorific

De asemenea, pentru meritele amintite, părintele profesor a fost desemnat Vicar eparhial onorific cu atribuții de consultare și reprezentare în domeniul teologic, educațional și cultural.

Funcția i-a fost atribuită în ședința de Permanență a Consiliului Eparhial de marți, 2 octombrie 2018.

În baza titlului de Vicar eparhial onorific, Părintele profesor Buchiu poate reprezenta Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română la întruniri de ordin teologic, educațional și cultural și să facă propuneri pentru a intensifica activitățile de acest fel, a spus Patriarhul Daniel.

Pr. Buchiu despre trecut și viitor

Pr. Ștefan Buchiu și-a exprimat profunda recunoștință pentru noua funcție și pentru distincția primită. El a spus că prima îl duce cu gândul la trecut, iar a doua la viitor.

Crucea patriarhală mă face să mă gândesc la trecutul recent, la acești ani petrecuți la facultate, la activitățile pe care le-am făcut și vreau să spun în fața tuturor că am fost martorul implicării directe a Preafericirii Voastre pentru înnoirea facultății.

În ceea ce privește titlul acesta onorific el mă îndreaptă acum nu spre trecut, ci spre prezent și viitor. Vă mulțumesc! Îmi voi depune toată strădania și voi folosi toată experiența mea pentru intensificarea activităților teologice, educaționale și culturale.

Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu este cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. El a condus această instituție în ultimii zece ani și jumătate.
Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente