Pr. Necula despre actualul „sindrom Gadara”: Nouă ne pare pierdere orice gând care nu se transformă în bani

Într-un articol publicat duminică în Tribuna, Părintele Constantin Necula a asemănat societatea actuală cu cea din Gadara care s-a arătat intrigată din cauza pierderii materiale suferite prin înecarea porcilor, dar care nu a văzut vindecarea făcută de Hristos.

„Suntem de fapt în plin sindrom Gadara” a precizat părintele profesor făcând referire la faptul că Hristos a fost alungat după ce a vindecat demonizaţii din simplu fapt că respectiva comunitate a pierdut financiar prin moartea porcilor.

„Astăzi nouă ne pare pierdere orice gând care nu se transformă în bani ori putere ori… păcat. Credem mai mult în turma de porci decât în frățietate cu cel rănit, uitat, alungat. Și asta ne costă”.

„Hristos trece printre noi. Dar nu rămâne. Suntem insistenți tare să-l scoatem dintre noi. Dintru ale noastre. Care sunt, în ultimă instanță, ale Lui”.

Părintele a tras un semnal de alarmă în acest sens şi a spus că trebuie să ne focalizăm mai mult pe ajutorarea aproapelui nostru.

„Poate că e vremea să ne privim cu atenție și să vedem cât valorează pentru noi cei care ne alcătuiesc limita de îngrijorare. Nu, nu doar ca oameni, ci și din perspectiva comunității”.

„Riscăm mereu să ne aducem aminte doar de Paști și de Crăciun că sunt oameni înfometați de sărăcie, fără de acoperiș și fără minimă îngrijire medicală. Nu. Nu-i normal să ne fie teamă să-i ajutăm crezând că efortul de a sta în sprijinul lor este prilej de destabilizare a propriei noastre bunăstări. Nu. Nu săracii ne fură banii și nici bolnavii care au nevoie de sprijin”.

„Doar atât că din grija de porci am uitat de omenia noastră. Și de Hristos. Cel Care a dat omeniei sens dumnezeiesc. Și măsură nemuririi noastre”.

El a remarcat că atunci când aproapele nostru are un necaz „ne emoționăm un pic. Apoi, dacă nu suntem noi victima, lăsăm să treacă”.

„Domnul se lasă prins în păruta capcană a demonilor pentru a ne arăta și cât de neatenți suntem la victime”, a menţionat părintele Necula care a reamintit că pentru cei din Gadara „nu a mai contat nimic din cele întâmplate îndrăciților desdrăciți”.

El a făcut o paralelă între atitudinea gadarenilor şi atitudinea consumistă contemporană.

„Paznicii le vestesc celor din cetate paguba. Nu biruința vieții împotriva iadului. Nu-i altfel astăzi. Păzitorii profiturilor imediate, porcii modernității, scheaună a milă și jertfelnicie mereu când e vorba să dea bine ca imagine publică, dar nu reușesc să accepte Binele care poate vindeca deplin și adânc rana de drac ce zguduie societatea”.

„Inventăm legi, instituții și societăți, organizații și structuri care să ne păzească de cei care dăunează liniștii. Care ne păzesc cu aceeași ardoare și porcii. Dar nu îngăduim ca Hristos să facă minunea izbăvirii din moarte și deznădejde. Îl găsim mereu de vină când pierdem câte ceva. Niciodată nu-i aflăm vreo valorizare în împlinirile noastre. Nu-i îngăduim un loc în viețile noastre în care să se odihnească”.

Părintele Constantin Necula

Părintele Constantin Necula este Doctor în Teologie și conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Este autor de cărți de predici, de studii și articole de specialitate, dar și de cărți pentru copii și tineret.

A participat la numeroase conferințe în țară și în străinătate, precum și la emisiuni de radio și de televiziune.

Foto credit: Tribuna

Comentarii Facebook


Știri recente