Pr. Aurel Mihai la Denia de luni seară: Cuvintele care fac ordine în viața noastră

La denia de luni seară, 26 aprilie, Pr. Aurel Mihai, Vicar eparhial, a vorbit în Catedrala Patriarhală despre perioada profundă în care se află Biserica în aceste zile și despre semnificațiile textelor liturgice specifice Sfintei și Marii Marți, zi liturgică ce începe odată cu această slujbă.

Zilele Săptămânii Pătimirilor se numesc Mari „datorită conținutului duhovnicesc și importanței acestei perioade”, a amintit din început preotul.

„Aceste zile ale Sfintelor Pătimiri sunt de o intensitate duhovnicească deosebită. Lucrurile încep să se precipite și parcă simțim vuietul și vânzoleala, agitația din Ierusalim când mulțimile, înconjurându-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, așteaptă cuvânt de învățătură iar cei care erau între farisei, irdoiani -cum am auzit în această seară și dintre saduchei -care nu cred în înviere căutau să-L prindă pe Mântuitorul în cuvânt”.

„Nerăbdarea lor începuse să fie atât de evidentă încât căutau cu orice prilej să Îi găsească o greșeală pe care să o fructifice în a-L judeca și pedepsi. Dar Mântuitorul Iisus Hristos le dă răspuns de fiecare dată”.

Cuvintele care fac ordine în viața noastră

Vorbind despre episodul în care Mântuitorul este întrebat dacă se cuvine a da dajdie Cezarului, părintele vicar eparhial a spus că răspunsul Său face până astăzi ordine în viața fiecăruia dintre noi: „Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Matei 22:21).

„Dumneavoastră sunteți aici, iubiți credincioși, pentru a-I da lui Dumnezeu cele ce-I sunt ale Sale, pentru a-I întoarce darurile pe care Le-a sădit în fiecare dintre noi de la naștere și apoi prin Botez în această viață”.

„Tocmai de aceea, de fiecare dată, popasul duhovnicesc din biserică este dătător de nădejde, este împlinitor în dragoste și întăritor în credință”.

În predica sa, preotul a vorbit și despre cele două parabole prezentate în slujbele Sfintei și Marii Marți: Pilda celor zece fecioare și Pilda Talanților.

El a spus că prin aceste parabole suntem chemați să ne gândim la trecerea din această viață. „Și, nu neapărat dacă vom trece – că sigur se va întâmpla lucrul acesta – ci cum vom trece spre veșnicie”, a subliniat Părintele Aurel Mihai.

Ascultă cuvântul integral – video.

Vezi mai multe imagini de la eveniment în galeria foto.

Vezi programul deniilor la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente