Pr. Ionuț Dragomir: Să devenim mâinile lui Dumnezeu în edificarea Catedralei Naționale

Părintele consilier patriarhal Ionuț Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale, a îndemnat vineri românii să devină mâinile lui Dumnezeu în edificarea și finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, edificiu simbol al națiunii române.

Un fragment din moaștele Sf. Mc. Ecaterina a fost adus spre cinstire vineri, de sărbătoarea sfintei, la Paraclisul Catedralei Naționale.

„Aceste sfinte moaște fac parte din patrimoniul spiritual al Paraclisului istoric «Sf. M. Mc. Gheorghe» din Reședința Patriarhală. Nu este întâmplător faptul că sunt prezente aici”, a precizat Părintele Ionuț Dragomir.

„Astăzi se împlinesc patru ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale, unde noi am fost martori, cler și credincioși.”

Așadar, sfințirea a avut loc în ziua de pomenire a marii mucenițe.

Paraclisul Catedralei Naționale a marcat vineri, 25 noiembrie 2022, două sărbători: Pomenirea Sf. M. Mc. Ecaterina și împlinirea a patru ani de la sfințirea altarului Catedralei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Clericul a amintit că Patriarhul Daniel a numit construcția Catedralei „un ideal sfânt, adus la îndeplinire ca un mandat” și a spus că proiectul este un deziderat național a cărui necesitate a fost amplu dezbătută încă din vremea lui Eminescu și Slavici, doi susținători ai lui.

„Acest proiect a ajuns să prindă contur în gândirea noastră națională mai ales după Războiul de Independență din anii 1877-1878 și mai cu seamă după Marea Unire din 1918”, a mai spus părintele consilier patriarhal.

„Primul patriarh al Bisericii noastre, Miron Cristea, susținut de Regele Ferdinand, a militat foarte mult pentru această dorință națională de a avea și noi o catedrală măreață, așa cum au toate marile capitale ale lumii.”

„Însă, din cauza izbucnirii celui de al Doilea Război Mondial, apoi a instaurării regimului comunist la noi în țară, acest proiect a fost abandonat, pentru că nu putea fi realizat”, a adăugat Părintele Ionuț Dragomir.

Paraclisul Catedralei Naționale a marcat vineri, 25 noiembrie 2022, două sărbători: Pomenirea Sf. M. Mc. Ecaterina și împlinirea a patru ani de la sfințirea altarului Catedralei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Odată cu venirea la conducerea Bisericii Ortodoxe Române a actualului patriarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, acest ideal sfânt al neamului nostru a fost realizat și este aproape de finalizare.”

Părintele a mai amintit afirmația Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, care a oficiat slujba de sfințire a altarului Catedralei Naționale, despre care spunea că este farul duhovnicesc care luminează în depărtare lumina lui Hristos și speranța mântuirii pentru românii de pretutindeni și pentru toți creștinii.

„Paraclisul nostru a participat și participă în continuare la ceea ce se realizează la această Catedrală a Mântuirii Neamului, prin dumneavoastră, credincioși, donatori și voluntari”, a subliniat Părintele Ionuț Dragomir.

„Așadar, să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute ca fie care dintre noi să devenim mâini ale lucrării Lui la ceea ce înseamnă edificarea Catedralei Naționale, cât și mărturisitori ai credinței, așa cum a fost și Sf. M. Mc. Ecaterina”, a încheiat clericul.


Catedrala Națională reprezintă un omagiu adus eroilor pe a căror jertfă s-a întemeiat statul român unitar și independent. Unul dintre hramurile este Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României.

Repere istorice

  • Piatra de temelie a Catedralei Naționale a fost sfinţită în 29 noiembrie 2007;
  • Paraclisul Catedralei Naționale a fost sfințit în 2011;
  • În data de 4 septembrie 2016 a fost oficiată prima liturghie la Catedrală;
  • Sfințirea a avut loc în 25 noiembrie 2018, în Anul Centenar al Marii Uniri, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și de Părintele Patriarh Daniel.

Cum să contribui

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu
  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

  • Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

Alte informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: [email protected]


Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente