Pr. Ilarion Felea pomenit de Arhiepiscopul Aradului. 60 de ani de când a murit în închisoare, la Aiud

Părintele Ilarion V. Felea a fost pomenit duminică la Catedrala Veche din Arad. Slujba Parastasului a fost oficiată de Arhiepiscopul Timotei al Aradului după Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul mixt al Catedralei Vechi, dirijat de Conf. Mircea Buta, notează Arhiepiscopia Aradului.

Pr. Ilarion Felea a murit în închisoarea Aiud în urmă cu 60 de ani, în data de 18 septembrie 1961.

El a fost condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”.

Ilarion V. Felea a studiat Teologia între anii 1922-1926 la Academia Andreiană din Sibiu. În 1927 a fost hirotonit preot, iar între 1927 și 1929 a urmat şi absolvit cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Cluj.

În 1932 şi-a luat licenţa la Facultatea de Teologie din Bucureşti, cu subiectul „Mântuirea după concepţia ortodoxă, catolică, protestantă şi sectantă”, iar în 1939, doctoratul în Teologie cu teza „Pocăinţa, studiu de documentare teologică şi psihologică”. Între 1938 și 1948 a predat la Catedra de dogmatică şi apologetică a Academiei Teologice din Arad.

Când a fost arestat, în 25 septembrie 1958, era preot la parohia Arad-Centru. Prin predicile şi cuvintele rostite de la amvonul Catedralei, Părintele Ilarion Felea atrăgea numeroși tineri și intelectuali. Este autorul lucrării teologice „Spre Tabor”, o explicare a Filocaliei.

Facultatea de Teologie din Arad poartă numele părintelui Ilarion V. Felea din anul 2014.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente