Pr. Gheorghe Holbea: Taina Sfintei Treimi nu se poate înţelege, însă o simţim în iconomie

„Taina Sfintei Treimi nu se poate înţelege, însă în acelaşi timp o simţim în iconomie”, a spus Părintele Gheorghe Holbea în predica rostită de sărbătoarea Sfintei Treimi la biserica „Precupeţii Noi” din Capitală.

„Ce a vrut Dumnezeu cu noi când ne-a chemat la viaţă?”, a întrebat clericul. „A avut o noimă dumnezeiască”, a fost răspunsul lui.

Părintele Holbea a subliniat că în momentul în care Dumnezeu ne-a chemat la viaţă, „ne-a aşezat pe fiecare dintre noi în darul vieţii celei veşnice”.

Ce trebuie să facem noi

„Să şlefuim fiinţa noastră lăuntrică pentru a conştientiza acest mare dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut fiecăruia dintre noi şi pentru a ne aşeza în darul iubirii dumnezeieşti care este o iubire veşnică”, a recomandat el.

„De aceea vorbim despre Înviere, despre viaţa veşnică, despre rânduiala dumnezeiască a trupului. Suntem aşezaţi în pecetea dumnezeiască a Sfintei Treimi”.

Dumnezeu şi lumea

Vorbind despre Dumnezeu şi crearea lumii, părintele a spus că la temelia acesteia este cea mai profundă putere şi anume, „iubirea Sfintei Treimi”.

„Astfel, înţelegem că tot ceea ce Dumnezeu întemeiază prin cuvântul Său poartă pecetea dumnezeirii Sale şi a iubirii Sale”.

„Dumnezeu nu avea nevoie să întemeieze lumea. Nu-I lipsea nimic pentru a fi întreg. Dar Dumnezeu, aşa cum ne descoperă Sfânta Scriptură şi Părinţii Bisericii, creează lumea din iubire şi această creaţie a lumii din iubire este cea mai mare taină”.

Treimea, taina şi viaţa

„În Sfânta Treime noi găsim această legătură dintre taină şi viaţă. Taina este cea care nu poate fi epuizată niciodată. Taina este veşnică, nesfârşită, întrucât nu se închide în sine, ci se descoperă ca viaţă”.

Părintele Gheorghe Holbea a reamintit cuvintele Părintelui Dumitru Stăniloae, al cărui ucenic a fost, potrivit căruia „Dumnezeu Se întâlneşte cu fiecare dintre noi în unicitatea persoanei noastre, dar se întâlneşte plenar”.

„Cunoaştem pe Dumnezeu în grija Lui specială faţă de fiecare dintre noi. Aceasta este pecetea treimică”, a mai evidenţiat Părintele Holbea.

Clericul este conferenţiar la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi slujitor la biserica „Precupeţii Noi”.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…