Decanul Facultății de Teologie din Sibiu a transmis luni la o conferință clericală online „Câteva gânduri despre pastorația copiilor în comunitățile românești din diaspora”.
„Indiferent de gradul de secularizare din mediul în care cresc copiii noștri în diaspora, realitatea prezenței orei de religie este aproape absentă”, a semnalat Pr. Daniel Buda.
„Ea există doar acolo unde sunt comunități românești mari și există un acord între statul român și statul-gazdă pentru ca cei mici să primească parțial educația în limba română, inclusiv ora de religie, precum și în unele zone unde ora de religie, potrivit tradiției ortodoxe, poate să fie predată pentru că există procentul de ortodocși cerut de către lege (de exemplu, în anumite zone din Germania). În S.U.A., de exemplu, în școlile de stat nu se poate preda niciun fel de educație religioasă”.
„Ora de religie, așa cum o știm noi în țară, aproape că nu există, dar este înlocuită cu succes de școala duminicală”, a spus părintele decan.
Părintele Daniel Buda a vorbit despre ora de religie în diaspora la ultima conferință preoțească de toamnă din acest an în Arhiepiscopia Sibiului. Evenimentul a avut loc online.
Conferința a reunit preoții din Protopopiatele Făgăraș și Rupea – județul Brașov, și a fost prezidată de Mitropolitul Laurențiu.
Tema a fost abordată în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.
Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Foto (arhivă): PS Atanasie de Bogdania le vorbește tinerilor despre creație la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Roma ©Episcopia Italiei
Vezi și: