Povestea preotului din Vaslui care a ales Basarabia: Părintele Ioan Bejan provine dintr-o familie cu 17 copii

Preotul Ioan Bejan din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, și-a spus povestea la TVR Moldova în cadrul seriei de reportaje „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei. Trei decenii de la reactivare”.

Clericul are 34 de ani şi este al 15-lea din cei 17 copii născuți în familia sa, la Vinderei, comuna Dohan din judeţul Vaslui. Trei frați și o soră au intrat în monahism. Părintele Ioan a ales să devină preot în Episcopia Basarabiei de Sud, unde are mult de muncă, „de construit biserică și de zidit suflete”.

„Nu ne ne-am fi gândit niciodată că o să ajungem să trăim în Republica Moldova”, a mărturisit preoteasa Laura Bejan care admite că nu a fost o schimbare ușoară pentru ea și cei trei copii, dar că noua situație îi aduce și multă bucurie. Laura Bejan este profesoară de limba engleză în satul Feștelița după ce 16 ani a locuit la Bucureşti şi a lucrat pentru o companie IT.

„Sfinţii ne aleg pe noi oamenii, nu noi îi alegem pe ei”, a declarat părintele Ioan, evocând momentul în care a aflat cu uimire că parohia pe care urma să o slujească are hramul secundar „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, serbat în data de 2 iunie care este și ziua sa de naștere.

Slujește într-o capelă temporară, iar în decembrie 2021 a început fundația pentru noua biserică. Piatra de temelie a fost sfințită de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

„Devizul de cheltuieli l-am actualizat la preţurile care sunt acum şi, de la cota zero, ca să ridicăm biserica ne trebuie vreo 5 milioane de lei”, a declarat Pr. Ioan Bejan.

Proiectul este susținut de autoritățile locale. Doar în paraclisul temporar au fost investiți peste 100 de mii de lei moldovenești, a spus primarul din Feștelița, Nicolae Tudoreanu care a menționat că se fac demersuri și pentru achiziționarea a casei parohiale.

Cei care doresc să sprijine construcția bisericii pot contacta parohia pe pagina oficială de Facebook sau pot dona folosind datele bancare puse la dispoziție aici.

Urmărește reportajul integral pe site-ul TVR Moldova.

Foto: captură video TVR Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente