Postul, foame după Dumnezeu

Ne aflăm la începutul primăverii calendaristice și a celei duhovnicești, vremea înnoirii spirituale, Sfântul și Marele Post al Paștilor. Din păcate, societatea contemporană tributară mentalității consumiste se căznește să transforme și această perioadă liturgică din an, atât de importantă pentru viața noastră spirituală, într-un „produs”.

Deja în mass-media au apărut informații lapidare de genul „creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare”. Unele publicații care trăiesc în bejenie față de valorile Ortodoxiei mai tot timpul anului, acum tipăresc cu o suspicioasă bunăvoință sfaturi despre post și rețete de post, tradiții pentru spor și sănătate. Hipermarketurile cu bănuielnică mărinimie expun în rafturi oferta generoasă pentru credincioșii postitori; pateu de post, salam de post, cașcaval de post și multe alte alimente care, chipurile, sunt menite să ușureze „povara ascezei” bunului creștin. Aș fi încântat să știu că se urmărește cu adevărat facilitarea postirii, dar mă tem că se pândește doar profitul lor și al făcătorilor de hrană pentru post în detrimentul păgubirii sufletești a celor care cred că postirea cu astfel de surogate este chiar autentică.

Așadar, a consuma deja celebrele produse din soia în post nu este o faptă tocmai ortodoxă. Se vor întreba unii ce este rău în asta!?

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente