Postul este semnul dorului nostru pentru Dumnezeu, a spus PS Varlaam la Biserica din ansamblul rezidențial Cosmopolis

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie în ansamblul rezidențial „Cosmopolis” unde a sfințit cu agheasmă noul paraclis al cartierului. Parohia este ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Fotini.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a vorbit despre cum ar trebui să postim și care este semnificația postului.

„Prima rațiune a postului este aceea de a arăta prin osteneală că Îl iubim pe Dumnezeu, ne este dor de El și că vrem să umple cu prezența Lui binecuvântată viața noastră trecătoare adeseori încercată de boli, de necazuri, ispite și în cele din urmă confruntată cu moartea”.

„Postul pe care îl împlinim în aceste zile este un dar al nostru pentru Dumnezeu, o jertfă care nu este bine primită decât dacă o aducem în stare de împăcare sufletească, în primul rând cu Dumnezeu, cerându-i iertare în Taina Pocăinței, cu semenii noștri cărora le-am greșit și în stare de împăcare cu noi înșine”.

Ierarhul a explicat că Biserica a rânduit ca în această duminică la slujba vecerniei să se săvârșească ritualul iertării pentru a putea începe postul în stare de pace sufletească.

Rugăciunea în post

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre rugăciune și a îndemnat ca aceasta să „fie făcută cu discreție, nu pe la intersecțiile drumurilor cum fac cei care vor să se arate oamenilor, ci în ascuns ca, Dumnezeu, văzând rugăciunea, să ne răsplătească nouă care facem acest lucru cu toată smerenia și iubirea pe care o avem față de El”.

În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre învățăturile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie. „Evanghelia ne arată că trebuie să ne adunăm comori în cer, iar aceste comori le adunăm oferind comorile noastre trecătoare din lumea aceasta oamenilor care se află în suferință, boală sau sărăcie”.

„Averile materiale nu ne pot salva viața pământească și cu atât mai puțin pe cea cerească, dar cu ele putem cumpăra cele veșnice, oferind cele vremelnice celor care au nevoie de ele”.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să ne raportăm într-un mod corect față de bunurile materiale din această lume, trecătoare și supuse distrugerii datorită trecerii timpului. Să avem înțelepciunea ca prin ele, făcând milostenie, să putem cumpăra pentru noi viața veșnică și Împărăția Cerurilor”.

PS Varlaam a încheiat predica sa îndemnând pe cei prezenți să facă fapte de milostenie, să se roage și să postească pentru a primi cum se cuvine Praznicul Învierii.

„Să ne gândim că Dumnezeu ne oferă milostenia, postul și rugăciunea, ca stăruind în ele să întâmpinăm cu sufletul curat și împlinit Praznicul Învierii, dar mai ales pentru a ne curăța și a ne pregăti propria noastră înviere spre Împărăția Cerurilor (…) Să folosim cu înțelepciune perioada care ne stă înainte ca să lucrăm cele pe care ne îndeamnă Domnul să le facem” pentru a fi iertați de păcatele săvârșite.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit cu agheasmă noul paraclis al parohiei unde vor fi oficiate slujbele până la finalizarea Bisericii. Paraclisul a primit hramul „Buna Vestire”.

Pentru eforturile depuse și ajutorul oferit parohiei, Patriarhul Daniel a oferit primarului comunei Ștefăneștii de Jos, Virgiliu Mircea Daniel Gheorghiță, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Același ordin pentru clerici l-a primit și Preotul paroh Mihai-Cătălin Răducanu.

De asemenea, diplome și distincții au primit și alte persoane care au sprijinit parohia ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Fotini.

Foto credit: Basilcia.ro / Mircea Florescu


Vezi galeria foto de la eveniment.

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente