Post în Ajunul Bobotezei

Mâine este Ajunul Bobotezei. Pentru a întâmpina cum se cuvinte această mare sărbătoare, credincioșii țin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineață Agheasmă Mare.

„Este vorba și de o ajunare duhovnicească. Oamenii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine mare sărbătoare care urmează. Și înaintea sărbătorii Bobotezei avem o zi în care se ajunează, adică Ajunul Botezului. Este o zi de pregătire duhovnicească prin post aspru pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului. Credincioșii aduc aceste ajunări ca jertfe pentru Mântuitorul Iisus Hristos și pentru sărbătorile acestea înaintea cărora sunt așezate”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezați, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioșilor și să se împărtășească.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.

Comentarii Facebook


Știri recente