Pe 8 martie, în sâmbăta Sfântului Teodor, mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării a primit oaspeți dragi. În mijlocul obștii de viețuitoare s-a aflat Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
Părintele Episcop a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile stranei au fost date de grupul psaltic „Sf. Nicodim” de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.
La finalul slujbei euharistice a fost săvârșită rânduiala parastasului, cei prezenți rugându-se pentru sufletele ctitorilor și binefăcătorilor sfântului așezământ monahal, mutați la
Domnul.
Scurt istoric al Mănăstirii Mraconia
În anul 1523, Nicolae Gârlișteanul, banul Severinului, soția lui, Anca, fiica lor, Irina și nepoata lor, Nasta, ctitoresc mănăstirea Mraconia. În anul 1628, Episcopul Iosif al Mehadiei, nepot al Nastei, se retrage la Mraconia, își scrie testamentul prin care își lasă întreaga avere mănăstirii și apoi moare, fiind îngropat în Sfânta Biserică, alături de ctitori. După moartea Episcopului Iosif, mănăstirea este ruinată.
În 1658, monahul Teofil cutreieră tot sudul Banatului și strânge mila creștinilor pentru restaurarea mănăstirii. La 15 august 1682 ieromonahul Vasile dă de știre că sfânta mănăstire a fost arsă și prădată de toate odoarele. Acum viețuiau la Mraconia 14 călugări și starețul lor, Grigorie.
În 1715, în noaptea de Sf. Gheorghe, călugării de la Mraconia sunt uciși de către turci, scăpând numai unul.
La 1723, starețul mănăstirii Lubostina de pe Valea Timocului vine la Mraconia, aducând cu el și un sigiliu cu icoana Adormirii Maicii Domnului.
Ctitoria Gârliștenilor este distrusă în 1738 sau cel târziu în 1778 și refăcută după 200 de ani (1935) la inițiativa episcopului de Caransebeș, Vasile Lăzărescu și a protopopului de Orșova, Iosif Câmpianu.
Pentru scurt timp, monahii Alexie Udrea și Visarion Jic dau o ultimă zvâcnire de viață monastică Mraconiei, deoarece, la 12 septembrie 1967, mănăstirea va fi demolată de către regimul comunist. În 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici iar în 1995 se reînființează acest așezământ.
La 28 mai 2008 s-a aprobat transformarea mănăstirii Mraconia din mănăstire de călugări în mănăstire de călugărițe, stareță fiind monahia Teodora Angheluță.