Pomenirea Episcopului Emilian Birdaș la Caransebeș

Moment comemorativ la Caransebeș. La două decenii de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Episcopul Emilian Birdaș, marți, 5 aprilie 2016, s-au înălțat rugăciuni de către arhierei, preoți și credincioși, pentru cel de-al șaptelea episcop al Eparhiei Caransebeșului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, împreună cu  Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, a precizat diac. Pavel Canea, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.

În continuare a fost săvârșită și Slujba Parastasului pentru Episcop. La sfintele slujbe au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii eparhiei, autorități locale, preoți, elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, studenți teologi de la Facultatea de teologie din Caransebeș, precum și credincioși .

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat activitatea pastoral-misionară a vrednicului de pomenire, Episcopul Emilian Birdaș.

„Nu putem să rezumăm toate activitățile lui, însă lucrul cel mai important este că Dumnezeu i-a dat șansa să reîntemeieze și Eparhia de la Alba Iulia și pe cea de la Caransebeș. De asemenea nu putem trece cu vederea că a fost un râvnitor, a fost ctitorul multor lucruri și în același timp îi era dragă biserica, chiar dacă a păstorit în vremuri dificile, faptul că a fost râvnitor și categoric uneori, i-a pricinuit și amărăciune, dar a dus steagul până la capăt. De aceea noi ce ne desfășurăm astăzi activitatea pastorală în vremuri care sunt considerate de deplină libertate, dar nu lipsite de dificultate, Îl rugăm pe Dumnezeu ca lor celor ce se odihnesc în acest panteon al slujitorilor Eparhiei Caransebeșului să le facă parte de odihnă, iar nouă să ne de-a râvnă să putem depăși tot răul, confruntarea cu secularismul și cu tendința unora de a se îndepărta de sfânta biserică și de tradiția noastră strămoșească”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit de Episcopul restaurator al Episcopiei Caransebeșului, Emilian Birdaș

„În biserica necropolă a Episcopiei noastre, pe lângă Ioan Popasu, primul episcop ortodox român al Caransebeșului, își doarme somnul de veci și episcopul restaurator al Episcopiei Caransebeșului, Emilian Birdaș. El a fost lumină pentru clerul și poporul din această zonă și care într-adevăr a reînviat această eparhie. Ne rugăm ca noi urmașii lui să fim vrednici continuatori ai celor începute și deschise de episcopul Emilian, cel care a fost un deschizător de drumuri,  un om luminat, un bun părinte și un slujitor al Biserici lui Hristos, care a iubit cu toată ființa sa sfânta biserică și sfintele slujbe”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

***

După ce în anul 1949 Episcopia Caransebeșului a fost desființată, vrednicul de pomenire Episcopul Emilian Birdaș a reînviat-o în anul 1994. El a păstorit-o timp de doi ani până la 5 aprilie 1996, când a trecut la cele veșnice. Mormântul se află în Biserica necropolă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente