Polonezii au aniversat centenarul independenţei de stat. Manifestările au început prin rugăciune

Polonezii au aniversat duminică centenarul independenţei de stat, programul începând cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Ortodoxă Sf. Maria Magdalena din Varşovia.

Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, alături de care s-au aflat membrii sinodali ai Bisericii Ortodoxe Autocefale Polone.

Într-un cuvânt adresat celor prezenţi mai înainte de începerea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Sava a subliniat importanța evenimentului celebrat şi a îndemnat la pace, respect reciproc și dragoste.

„Să scriem paginile istoriei în spiritul iubirii evanghelice și al respectului reciproc. Acesta este ceea ce Dumnezeu și cei care au luptat pentru independență, datorită cărora suntem fericiți astăzi, așteaptă de la noi”, a spus Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii.

După slujbă, a fost oficiată o slujbă de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului polonez, urmată de cuvântul transmis cu acest prilej de Prim-ministrului Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Seara, de la ora 17:30, la Castelul Regal din Varșovia a avut loc un concert de muzică bisericească şi cântece patriotice, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Polone.

Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat, apoi Mitropolitul Sava a prezentat sintetic contribuţia Bisericii Poloneze la conturarea identităţii naţionale poloneze.

„Misiunea pastorală a Bisericii nu se desfășoară dincolo de timp și spațiu. Misiunea aceasta presupune aplicarea adevărurilor și a moralei eterne în condițiile specifice în care oamenii trăiesc astăzi. Reprezintă o încurajare să mărturisim Evanghelia, contribuind la binele comun al națiunii”.

„Această conştiinţă a Bisericii Ortodoxe s-a păstrat în ţara noastră de-a lungul întregii noastre istorii încă de la începutul misiunii Sfinţilor Chiril și Metodie”, a explicat conducătorul Bisericii Ortodoxe Polone.

La aceste manifestări a avut un mesaj şi Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, cuvântul fiind transmis de ministrul Adam Kwiatkowski.

Piesele din timpul concertului au fost interpretate de Corul Catedralei Mitropolitane Sfânta Maria Magdalena, Corul ortodox al Armatei poloneze şi Corul şcolilor de teologie din Varşovia.

Foto Credit: Biserica Ortodoxă Polonă

Comentarii Facebook


Știri recente