Polițiștii de frontieră din Sighetu Marmației l-au serbat pe Sfântul Voievod Ștefan ca ocrotitor

Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, construită din donațiile polițiștilor de frontieră, și-a serbat joi hramul. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie și a subliniat lucrarea sfântă a celor care apără țara.

Alături de Episcopul Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au oficiat Părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal, delegatul Părintelui Patriarh Daniel, Părintele Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, și mai mulți preoți militari. Angajații instituției au participat la slujbă, în frunte cu Florin Coman, Comisar Șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

În omilia sa, Preasfințitul Părinte Timotei și-a exprimat bucuria de a se afla, în zi de sărbătoare, într-o instituție absolut necesară statului român și care și-a pus lucrarea sub patronajul spiritual al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

„Duhul lui Ștefan trebuie să fie în inima fiecărui român dreptcredincios, în inima fiecărui oștean, în inima fiecărui preot, în inima fiecărui om care poartă uniforma; uniformă care este a Statului român, uniformă care vorbește despre demnitatea poporului român, uniformă care vorbește despre valorile noastre neprețuite”, a spus ierarhul.

El a explicat că nu numai straiul preotului, ci și uniforma soldatului este binecuvântată de Dumnezeu, pentru că „este haina pe care au purtat-o plăieșii și răzeșii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”. Haina soldatului nu este haina lui, ci cea purtată de strămoși, de ostașii români care și-au dat viața pentru țară și pe care Biserica îi pomenește la toate sfintele slujbe.

La finalul sărbătorii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a dăruit Părintelui Vasile Grigor, parohul biesericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta ITPF Sighetu Marmației, o bederniță din partea Preasfințitului Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului, ca recunoaștere pentru întreaga sa activitate.

Biserica a fost construită din donațiile benevole ale polițiștilor de frontieră maramureșeni, în cinstea sfântului voievod. Ea se înrudește, prin sfântul ocrotitor, prin meridianul geografic și prin lucrarea închinătorilor, cu Putna Marelui Ștefan. Simetric, amândouă stau la granița de nord a țării, spre veghe și mărturie, se menționează pe pagina de Facebook a eparhiei.


O legătură importantă între Ștefan cel Mare și Maramureș este și faptul că strămoșii sfântului voievod provin din Maramureș. Bogdan I, întemeietorul dinastiei Bogdăneștilor, mai cunoscută sub numele de dinastia Mușatinilor, a fost Voievod al Maramureșului și apoi a mers în Moldova, devenind domn al Moldovei.

Bogdan I este înmormântat la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți. Însuși Sfântul Ștefan a pus lespezile inscripționate pe mormântul lui și al altor cinci strămoși înmormântați acolo.

Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente