Poetul nepereche omagiat la Timișoara

Ziua de 15 ianuarie reprezintă pentru toți românii Ziua Culturii Naționale și totodată reprezintă data nașterii poetului de geniu Mihai Eminescu. Cu această ocazie au avut loc proiecția documentarului „Dor de Eminescu” la Teatrul Național din Timișoara, precum și multe manifestări desfășurate în școlile din oraș, care au cinstit memoria marelui poet național Mihai Eminescu, supranumit și „Luceafărul poeziei românești”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul cultural a avut loc în sala mare a Teatrului Național din Timișoara și s-a compus dintr-o reprezentație de teatru și proiecție de film documentar. Filmul a fost realizat de Victor Popa, pelicula surprinzând nume mari ale culturii române, care s-au apropiat de creația eminesciană, precum Mihail Sadoveanu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilie Gheorghe, Gheorghe Vraca, Florian Pittiș, Valeriu Seciu, Grigore Vieru, Corul de cameră Sursum Corda, Tudor Gheorghe – punctate de reputatul eminescolog Eugen Todoran, la care s-au adăugat și profesorul Iosif Cheie-Pantea și oamenii de litere Eugen Dorcescu, Adrian Dinu Rachieru, Cornel Ungureanu. În timpul vizionării filmului, actorii Vladimir Jurascu, Irene Flamann Catalina, Irene Murgu, Damian Oancea și Dan Pataca au evocat momente din viața și opera poetului Mihai Eminescu, acompaniați de Ansamblul Incanto Quarteto, Corina Murgu și Dan Patacă. Organizatorii evenimentului cultural au fost Fundația Culturală Art Media, Teatrul Național și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș.

„Să ne amintim de Eminescu”

Tot în aceeași zi, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Timișoara a avut loc, în cursul dimineții de ieri, manifestarea „Să ne amintim de Eminescu”, unde au fost evidențiate virtuțile creștine credința, speranța și iubirea în poezia eminesciană de către elevii claselor IX-XII, coordonați de profesoara Simona Perian. Sub genericul „Lumina nu se aprinde decât pentru cei ce văd, nu pentru orbi” au fost recitaluri din poezia religioasă eminesciană, precum și prezentare de eseuri. „Am dorit ca elevii noștri să se bucure de Ziua Culturii Naționale și de aceea am organizat acest concurs, unde elevii au avut posibilitatea de a recita versuri, în special din poezia religioasă, mai puțin cunoscută lor, din opera lui Mihai Eminescu. Religiosul la poet este o prezență discretă, dar în același timp profundă dovadă lucrările: „Colinde, colinde!”, „Rugăciune”, „Învierea”, „Mortua Est” ș.a. Poezia în sine devine o rugăciune la care am participat cu toții. Încă avem în minte rugăciunea „Crăiasă alegându-te,/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalță-ne, ne mântuie,/ Din valul ce ne bântuie”. Elevii au înțeles că prin aceste versuri poetul a dorit să ne dăruiască și un model de credință”, ne-a declarat Simona Perian, profesoară de religie la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu la Parohia Câlnic

Duminică, 13 ianuarie, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Câlnic, au fost organizate ample manifestări dedicate nașterii poetului nepereche Mihai Eminescu, la care au participat mai mulți admiratori ai creației eminesciene. Expoziția de carte amenajată cu ocazia acestei zile, aflată la a III-a ediție, a evidențiat impresionanta operă eminesciană. Au fost prezentate atât cărți cu opera poetului, cât și lucrări de exegeză despre creația acestuia, recital de poezie și poeme dedicate marelui artist român. S-a evocat personalitatea celui ce a fost poet, prozator, publicist și mare patriot de către importanți oameni de cultură locali, precum Iacob Roman, Anton Georgescu, Vasile Ioniță și mulți alții. Pr. paroh Sorin Valentin Popovici, în calitate de organizator, ne-a declarat: „Ziua Culturii Naționale este o zi în care nu celebrăm doar un mare creator, ci și o zi de reflecție asupra culturii române în general, precum și a proiectelor culturale de interes național. Prin publicistica sa, Mihai Eminescu s-a aflat permanent într-un dialog deschis, sincer și onest cu contemporanii săi. Prin multe dintre ideile exprimate de el se află încă în dialog cu noi, cu acest prezent. Mari personalități ale culturii noastre naționale, și nu numai, s-au exprimat onest și elogios despre Eminescu, iar respectarea adevărurilor exprimate de el în operele sale înseamnă pentru român demnitate, progres și dăinuire”. Parohia Câlnic din Protopopiatul Reșița va organiza și pe viitor manifestări culturale dedicate marilor personalități ale poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente