Poetul național Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, marți, 15 ianuarie 2013, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, o manifestare cultural-comemorativă, cu prilejul aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, preoți, iubitori de cultură, profesori și elevi de la școlile orădene, a precizat Pr. Silviu Dobai.

Evenimentul a fost moderat de doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O., manifestarea fiind deschisă de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la evenimentul omagial organizat de doamnele ortodoxe, arătând valoarea deosebită și unicitatea operei eminesciene, de o rară frumusețe, și importanța cunoașterii acesteia de către copii și tineri, dar și de către părinți, amintindu-și cum Preasfinția Sa a fost captivat de universul eminescian de mic copil, prin poeziile pe care distinsa sa mamă i le citea, încă înainte de a merge la școală.

În debutul programului, doamna profesoară Ramona Urdea, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a reușit să surprindă, într-o prezentare inedită, fragmente și imagini din viața și opera literară a lui Mihai Eminescu, realizând un colaj de excepție, adus în fața auditoriului printr-o proiecție.

Prezent la aniversarea geniului literar, Domnul Prof. Univ. Dr. Cornel Durgheu, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei și cadru didactic la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea, a recitat poezia „De pe ochi ridici” și a vorbit despre extraordinara personalitate a jurnalistului, gânditorului și militantului pentru cauza națională, Mihai Eminescu.

Doamna Lect. Univ. Dr. Claudia Timofte a transmis mesajul domnului Claudiu Pop, prefectul județului Bihor, arătând că: „sărbătorirea, an de an, a zilei de naștere a poetului nostru național Mihai Eminecu este expresia supremă de manifestare a neamului românesc pentru ceea ce a lăsat moștenire nouă”.

În continuare, mai mulți copii și tineri de la școlile și liceele din Oradea și zona metropolitană, au prezentat un recital de poezie și muzică din lirica eminesciană. Elevii clasei a XII-a de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea au prezentat un fragment din „Luceafărul”, în mai multe limbi.

Elevii Alexandru Carțiș și Marian Negruț din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, sub îndrumarea doamnei profesoare Ramona Urdea, au pregătit un moment intitulat „Un interviu imaginar cu Mihai Emaniscu”, impresionând audiența cu talentul lor. O surpriză deosebită a fost prezența doamnei Zentania Lupșe Lakatos, actriță la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, care a recitat mai multe poezii ale marelui poet. Doamna profesoară Maria Matei, de la școala generală din

Sânmartin, a interpretat versurile melodiei „Eminescu”, de Doina și Ion Aldea Teodorovici.

În încheierea manifestării cultural-artistice dedicate memoriei și personalitățíi literare a „Poetului nepereche”, corul bărbătesc „Traian Moșoiu”, condus de profesorul Ioan Flueraș, a fascinat auditoriul prin interpretarea unui repertoriu variat, cuprinzând atât melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, precum „Sara pe deal” sau „Mai un singur dor”, cât și arii din opere ca, de plidă, „Corul sclavilor” din „Nabucco” de Giuseppe Verdi sau „Marșul invingătorilor” din „Aida” de Giuseppe Verdi.

La final, Ierarhul a adus mulțumiri doamnei director Ligia Mirișan, gazda manifestării, și a felicitat pe cei care au organizat și s-au implicat în reușita acestei seri culturale, dedicată poetului național Mihai Eminescu.

Participanții la manifestarea prilejuită de aniversarea „Luceafărului poeziei românești” au admirat și o expoziție de fotografie, publicații, documente, dar și articole care ilustrează viața, activitatea și, în mod special, opera marelui poet.

Toți cei prezenți s-au deplasat, apoi, la statuia poetului național Mihai Eminescu din centrul municipiului Oradea, unde, în cadrul unui ceremonial omagial, organizat de Direcția județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Bihor, au fost depuse jerbe și buchete de flori.

Comentarii Facebook


Știri recente