Poetul național Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Anul acesta, la aniversarea a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, vineri, 15 ianuarie 2016, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat mai multe activități menite să evidențieze importanța operei eminesciene în istoria și în cultura poporului român.

Elevii clasei a V-a A, coordonaţi de profesoarele Codruţa Caracoancea şi Mirela Rus, au prezentat, în sala festivă a liceului de pe strada Aluminei, în faţa colegilor din clasele gimnaziale şi a cadrelor didactice, un montaj de poezie recitată şi cântată din lirica eminesciană. De cealaltă parte, elevii mai mari, din ciclul liceal, care studiază în clădirea istorică de pe strada Republicii, nr. 48, îndrumați de doamna profesoară Ramona Urdea, au pus în scenă, în sala festivă a liceului, două momente artistice.

„Primul moment al activității a fost conceput sub forma unui concurs de recitări din poezia eminesciană. Participanții, elevi din clasele IX-XII, au fost apreciați de un juriu format din doamna Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, doamna Zentania Lakatoș, actriță a Teatrului „Regina Maria” din Oradea și doamna Ramona Urdea, profesor la catedra de limba și literatura română din cadrul Liceului Ortodox orădean, care au evaluat recitările elevilor, ținând seama de trei criterii esențiale: expresivitate, dicție și mișcare scenică. Dintre elevii clasei a IX-a și-au declinat talentul Florina Bogdan, Darius Ivan și Sebastian Peștean, în timp ce elevii clasei a X-a au fost reprezentați de Andrei Baciu, Laurențiu Baciu, Sergiu Sălăgean, Adrian Nistor și Viorel Kati. Clasa a XI-a a fost reprezentată de Adelina Maghiar și de Iulian Pavel, iar Sebastian Balaj, Paul Oros, Marius Lichințeanu și Darius Lascău au făcut cinste clasei a XII-a. Ca un intermezzo între momentul liric și cel muzical, elevul Mirel Fanya din clasa a X-a, care este și Președintele Consiliului Elevilor din școală, a susținut o prezentare powerpoint despre viața și opera poetului Mihai Eminescu. Ultimul moment a aparținut corului școlii, Corul „Diacon Nicolae Firu”, care a interpretat în mod profesionist un mănunchi din frumoasele poezii eminesciene, spre încântarea și desfătarea sufletească a elevilor, a cadrelor didactice și a tuturor invitaților prezenți la acest eveniment cultural-artistic, dedicat poetului național al poporului român”, a preciziatPr. Prof. Alin Sonea, Liceul Ortodox din Oradea.

În încheierea momentului festiv, Preacucernicul Părinte Profesor Dorel Leucea, director adjunct al Liceului Ortodox, a mulțumit elevilor și cadrelor didactice pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în pregătirea programului cultural-artistic și a subliniat actualitatea mesajului moralizator și educativ care răzbate din opera eminesciană în contextul proclamării anului 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…