Poetul Mihai Eminescu omagiat în Moldova

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat, în primele zile ale acestei săptămâni, în mai multe biserici și instituții culturale din toată Moldova. „Zilele Eminescu” au debutat în orașul Botoșani în Parohia Vorona Centru printr-o șezătoare, urmată de Parastasul pentru familia marelui poet. La Bicaz s-au oferit ieri premiile revistei „Valea Muntelui”, iar la Mănăstirea Putna a avut loc, timp de două zile, ediția a XXII-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În așezământul social al parohiei Vorona Centru, Protopopiatul Botoșani, județul Botoșani, a avut loc luni, 14 ianuarie, o manifestare culturală dedicată împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu, considerat Luceafărul poeziei românești. Această șezătoare culturală a avut ca scop omagierea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu și a fost organizată de Primăria Botoșani, Consiliul Local Botoșani și Fundația Culturală „Hyperion” Botoșani, într-un parteneriat de colaborare între Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. Un sprijin deosebit a fost acordat de Ministerul Culturii și Patrimoniul Cultural Național și de Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” din Vorona. „A devenit o frumoasă tradiție ca „Zilele Eminescu” în județul Botoșani să debuteze la Vorona. Acest lucru nu este întâmplător, întrucât Raluca Iurașcu, mama lui Eminescu, s-a născut în satul Joldești din comuna Vorona. În ziua dinaintea nașterii poetului, în semn de omagiere ne aducem aminte de părinții marelui poet Gheorghe și Raluca Iurașcu”, a relatat pr. paroh Cristian Ștefan. În cadrul șezătorii, poeții invitați au prezentat copiilor și tinerilor prezenți poezii din operele lor. La rândul lor, școlarii de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona au susținut un program artistic. Ei au interpretat versuri și cântece eminesciene. La final, pr. paroh Cristian Ștefan și pr. Daniel Budeanu de la parohia Icușeni Vale au oficiat o slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu și pentru familia poetului. Amintim că în așezământul social al parohiei Vorona Centru se află colecția de tablouri de inspirație eminesciană intitulată „Dor de Eminescu”, realizate de prof. Ioan Livadaru, care s-a născut în comuna Vorona.

Moment artistic la Casa Municipală din Dorohoi

Asociația culturală „Valea Muntelui” a parohiei Bicaz 2, Protopopiatul Piatra Neamț, județul Neamț, în colaborare cu Biblioteca Orășenească din Bicaz, a organizat ieri o seară culturală dedicată poetului Mihai Eminescu.

Opera marelui poet român a fost evocată la Biblioteca Orășenească din Bicaz de criticul Cristian Ivescu și de criticul Constantin Topșa din Piatra Neamț. Tinerii de la Grupul Școlar Bicaz au susținut un scurt recital din lirica eminesciană. „În partea a doua a manifestării a avut loc decernarea premiilor revistei „Valea Muntelui”, dar și a diplomelor de merit pentru toți cei care au colaborat la această publicație pe parcursul anului 2012″, a spus pr. Mihail Popa, parohul parohiei Bicaz 2.

Tot ieri, la Casa Municipală din Dorohoi a avut loc manifestarea culturală „Eminescu-ieri, Eminescu-azi, Eminescu-mereu”. Elevii de la mai multe școli dorohoiene au susținut recitaluri de muzică și versuri din lirica poetului Mihai Eminescu. Evenimentul fost organizat de Casa Municipală din Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și Cenaclul „Editor”, coordonat de prof. dr. Ciprian Boloc de la Colegiul Național „Ghica Voievod” din Dorohoi.

Festivalul literar, la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna din județul Suceava a avut, în zilele de 13 și 14 ianuarie 2013, ediția a XXII-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Suceava, Mănăstirea Putna, Colegiul Național „Petru Mușat”, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” și Primăria Șerbăuți. După cum ne-a relatat arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în biserica așezării monahale a fost oficiat Parastasul pentru poetul Mihai Eminescu. „A ne cinsti înaintașii este o datorie a noastră, a tuturor. Atunci când ne vom uita înaintașii, va fi greu. Mihai Eminescu s-a așezat la rădăcina spiritualității și a culturii noastre românești. Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci. Cred că el a cunoscut cel mai bine limba noastră și el ne-a dat ce a fost mai bun și mai sfânt, tot ce a putut să plămădească și a avut sădit în el de la părinții săi. Ne-a dăruit nouă și urmașilor. Român cu adevărat este acela care se apleacă spre valorile sale naționale. Român cu adevărat este acela care își cinstește înaintașii. Român cu adevărat este acela care își aduce aminte cu recunoștință și respect. Ei bine, cred că noi, românii, față de Mihai Eminescu, nu se cuvine să avem nimic altceva decât recunoștință și respect”, a spus arhim. Melchisedesc Velnic. A urmat decernarea Premiului de excelență „Mihai Eminescu” prof. univ. dr. Cornel Munteanu pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană. „Un Premiu special Mihai Eminescu a fost atribuit prof. Ioan Țicalo din Râșca, pentru cartea „Dor… în concepția lui Mihai Eminescu”. După laudatio și răspunsurile câștigătorilor, a urmat un recital artistic susținut de către membrii de acum 30 de ani ai cenaclului „Mihai Eminescu” al Școlii „Sfântul Ștefan cel Mare” din Putna, condus de prof. Mircea Aanei. Ultimul popas la Putna a fost la mormântul maicii Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, cea care l-a iubit profund pe Eminescu, deslușind în el mai mult decât un geniu, și anume un vas ales al lui Dumnezeu, dăruit poporului nostru într-un moment când era nevoie de o minte limpede, conștientă de unde vine și prin ce se poate împlini acest popor”, a relatat ierom. Dosoftei Dijmărescu, de la Mănăstirea Putna.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…