Planul înclinat de la Comandău, unic în Europa, va intra în circuitul turistic

Calea ferată îngustă şi Planul înclinat de la Covasna-Comandău au fost achiziţionate de autorităţile locale cu scopul de a le introduce în circuitul turistic.

Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis sâmbătă de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.

„Calea ferată îngustă Covasna–Comandău și Planul înclinat constituie un monument de istoria tehnicii extrem de valoros al județului și orașului Covasna. Ne pregătim de an buni să-l salvăm de la distrugerea totală și să-l introducem în circuitul turistic”, a precizat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, a declarat că „orașul are obligația morală să salveze acest monument de istoria tehnicii”, deoarece „calea ferată îngustă și Planul înclinat au avut un rol esențial în istoria localității”.

Ansamblul a fost construit la sfârşitul sec. al XIX-lea în scopul facilitării transportului masei lemnoase. Este alcătuit din: Planul înclinat propriu-zis, clădiri anexe şi Calea ferată îngustă (ecartament 760 mm).

Planul înclinat a fost realizat după proiectul inginerului Emil Lux şi a fost folosit timp de peste un secol (1892-1995). Principiul de funcţionare a întregului sistem se baza doar pe forţa de gravitaţie.

Legate între ele printr-un cablu metalic, platformele rulau pe o linie cu ecartament normal (1435 mm), întregul ansamblu fiind proiectat astfel încât energia vagonetului încărcat care cobora să fie integral folosită pentru remorcarea unui vagonet gol, care urca din staţia de bază.

La mijlocul planului exista un punct de ramificaţie a şinelor, care permitea trecerea simultană a celor două platforme.

În data de 17 mai 1997 cabina de comandă din partea superioară a planului înclinat a fost distrusă de un incendiu.

Datorită intervenţiei şi ajutorului celor care au lucrat la planul înclinat, cabina a fost reconstruită, iar planul înclinat a fost restaurat. În anul 1999 din cauza reducerii exploatărilor de lemne din zonă, planul înclinat a fost trecut în conservare.

Sursa foto: Covasna Media

Comentarii Facebook


Știri recente