Plachetă comemorativă pentru sfântul voievod martir român în Turcia

O plachetă comemorativă a fost așezată luni, 28 octombrie, la închisoarea Yedikule din Turcia, în memoria Sfinților Martiri Brâncoveni. Guvernul României a reușit să obțină acordul, din partea autorităților statului turc, de a pune această plachetă, în amintirea suferințelor îndurate de sfinții martiri în această închisoare, informează „Ziarul Lumina”.

Dezvelirea plachetei a fost făcută de premierul României, în prezența reprezentanților autorităților turce și române. Textul plachetei este următorul: „În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu și a celor patru feciori ai săi, care au fost întemnițați în închisoarea Yedikule la începutul secolului al XVIII-lea departe de scumpa lor patrie, și întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român și turc”.

Domnia de 25 de ani a lui Constantin Brâncoveanu a fost una a păcii, datorită înțelepciunii și devotamentului său față de țară, aducând bunăstare pentru popor, dar și multe realizări pe plan bisericesc și cultural. Câteva din ctitoriile reprezentative sunt bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, mănăstirile Hurezi și Brâncoveni, dar și Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București, unde se găsesc sfintele sale moaște. Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul este una dintre bisericile zidite de Sfântul Voievod în afara granițelor țării, alături de bisericile „Sfântul Nicolae” de la Galata-Saray, „Sfânta Maria”-Camariotissa din insula Halki ș.a. În Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul, care a fost zidită în anul 1692, se păstrează catapeteasma sculptată cu motive vegetale brâncovenești. Cei care doreau pieirea domnitorului au găsit prilej potrivit să-l defăimeze în urma războiului ruso-turc din anul 1711, când Sfântul Voievod a sprijinit în taină armata țarului și a fost trădat de rudele sale din familia Cantacuzinilor. După mai bine de doi ani, vineri în Săptămâna Patimilor a anului 1714, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost luat cu întreaga familie și dus la închisoarea Yedikule din Istanbul, ca urmare a intrigilor rudelor sale. După patru luni în care a fost supus la multe chinuri, sultanul Ahmet al III-lea decide ca domnitorul să fie decapitat împreună cu urmașii de parte bărbătească. Lor li s-au tăiat capetele în ziua de 15 august 1714, zi în care Sfântul Voievod împlinea 60 de ani. Trupurile sfinților martiri au fost aruncate în Bosfor iar capetele au fost duse până la palatul Topkapî în vârful sulițelor și ținute acolo timp de trei zile. Trupurile sfinților, după ce au fost recuperate, au fost înmormântate la Mănăstirea „Sfânta Maria” Camariotissa de pe insula Halki. În anul 1992, Sfinții Martiri Brâncoveni au fost canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind cinstiți în ziua de 16 august.

Comentarii Facebook


Știri recente