Pietrenii își cinstesc patronul spiritual

Municipiul Piatra Neamț își cinstește mâine, 24 iunie 2011, ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, pietrenii sunt așteptați să participe la sfintele slujbe dedicate acestei sărbători în Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, care îmbracă haină de sărbătoare.

La Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc din Piatra Neamț, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi adusă în procesiune, astăzi, la ora 15:00, racla ce adăpostește moaștele a 16 sfinți ai Bisericii noastre de la Catedrala mitropolitană din Iași, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Racla cu sfintele moaște de la Catedrala mitropolitană din Iași se va întâlni cu cea în care se află un veșmânt care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Această raclă va fi adusă de la Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Piatra Neamț. Ambele racle vor fi depuse la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc. De la ora 17:00 va fi săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul. Mâine dimineață programul liturgic va continua cu Utrenia și Sfânta Liturghie, iar de la ora 13:00 va avea loc procesiunea cu cele două racle pe următorul traseu: Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc – Biserica Precista Veche – Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Gară – Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ – Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc. Mâine seară de la ora 17:00 se va oficia Taina Sfântului Maslu, iar sâmbătă dimineață vor fi săvârșite slujba Utreniei și Sfânta Liturghie pentru ctitori. Sâmbătă seara de la ora 17:00 credincioșii sunt așteptați la slujba Privegherii pentru Duminica a II-a după Rusalii.

Pe o scenă special amenajată lângă Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc va fi oficiată duminică, 26 iunie, Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Duminică după-amiază la ora 16:00, Protopopiatul Piatra Neamț, în colaborare cu parohia ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc, va organiza un program cultural-religios. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a Consiliului Județean Neamț și va reuni următoarele coruri: Corul ‘Imperialii’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamț, corul Bisericii ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Gară, corul parohiei Mărăței 1. Elevii Liceului de Artă ‘Victor Brauner’ vor interpreta diferite piese populare românești, dar și cântece folclorice.

‘Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul constituie pentru enoriașii noștri un moment de mare bucurie duhovnicească, care va căpăta anul acesta o conotație deosebită. Hramul din acest an este un eveniment deosebit, cu o încărcătură duhovnicească aleasă. Programul liturgic intens dedicat acestei sărbători (a bisericii și a orașului) și aducerea raclei cu moaștele mai multor sfinți de la Catedrala mitropolitană din Iași reprezintă o premieră’, a declarat pr. paroh Dan Ovidiu Cojan.

Comentarii Facebook


Știri recente