Piesa de teatru “Şcoala călugăriei” pune în valoare proiectul “Personalităţi şi locuri valoroase de lângă şcoala/biserica ta”

„Şcoala călugăriei” a fost numele piesei de teatru pe care au interpretat-o joi, 18 iunie 2015, elevii Şcolii gimnaziale „Maica Domnului” din Sectorul 2 Capitală, în cadrul proiectului „Personalităţi şi locuri valoroase de lângă şcoala/biserica ta”. Este vorba despre o scenetă de teatru care descrie viaţa Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), care i-a ţinut pe colegii şi profesorii lor spectatori cu sufletul la gură. Nu mai puţin de zece elevi au dat viaţă personajelor piesei prin dialoguri şi situaţii inspirate din viaţa acestui sfânt drag bucureştenilor şi nu numai, a precizat Părintele Bogdan Teleanu.

Sub coordonarea profesorului de religie Dumitru Gabor, micii actorii au muncit aproape o lună la reuşita acestui spectacol. Pentru fiecare dintre ei a fost o provocare, primind roluri în care se regăsesc mai mult sau mai puţin în viaţa de zi cu zi.

Piesa care s-a jucat în cadrul proiectului „Personalităţi şi locuri valoroase de lângă şcoala/biserica ta” joi, 18 iunie 2015, de la ora 11.00, la Şcoala gimnazială „Maica Domnului” din Sectorul 2 Capitală, reprezintă unul din obiectivele parteneriatului „Biserica, prietena şcolii mele – 2015″ încheiat între această Şcoală din Bucureşti și Parohia „Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc din Sectorul 2 Capitală.

În contextul în care 2015 este anul misiunii parohiei şi mănăstirii azi, preoţii bisericii Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc au considerat că teatrul religios reprezintă o provocare legată în principal de modul în care, în cadrul proiectului „Personalităţi şi locuri valoroase de lângă şcoala/biserica ta”, se vor putea transmite mai departe atât ştafeta credinţei strămoşeşti, cât şi zestrea spirituală lăsată de înaintaşi. De aceea, la sfârşitul spectacolului, drept răsplată pentru munca depusă, micii actori au primit în dar albumul “Ateneu parohial – Ateneul faptelor bune”, supliment al periodicului Ateneul Sfântului Pantelimon. Albumul conţine secvenţe din cadrul proiectului “Ateneul faptelor bune” desfăşurat la Parohia „Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc cu ocazia Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi. Prin acest proiect a cărui temă centrală a fost transformarea suferinţei în fericire, s-a încercatfructificarea biografiei preoţilor Parohiei „Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc deţinuţi în celulele închisorilor comuniste.

În acest context, părintele Teleanu Bogdan a ţinut să le precizeze atât micilor actori, cât şi profesorilor acestora că “strigătul disperat ale unor preoţi care făceau atunci apel ca icoanele să nu fie scoase din şcoli capătă astăzi valoare documentară şi morală pentru menţinerea statutului orei de religie ca disciplină școlară în învăţământul public. Considerăm că fără mărturiile unor preoţi inimoşi de atunci, întreaga pledoarie de astăzi pentru respectarea statutului legal al orei de religie în şcoală ar fi fost practic ineficientă, chiar imposibilă. Cei care surâdem astăzi la ideea că ora de religie nu a putut fi scoasă din nou din şcoală avem datoria să fericim plânsul slujitorilor de atunci ai Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum a fost, printre alţii şi fratele ilustrului teolog Ioan Gh. Savin, părintele Petru Gh. Savin”.

De asemenea, doamna Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii gimnaziale „Maica Domnului”, a arătat că protocolul de colaborare încheiat între Şcoala gimnazială „Maica Domnului” și Parohia Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc intitulat “Biserica, prietena şcolii mele – 2015” dă semne de roade din ce în ce mai bogate lărgind orizontul de cunoaştere al elevilor pe care nimeni, sub niciun pretext, nu are dreptul să-l limiteze la o simplă ideologie, cum ar fi spre exemplu cea ateistă.

Domnnul Dumitru Gabor, profesorul de religie care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment, a exprimat din partea copiilor opinia generală că asemenea forme de comunicare şi comuniune dintre Şcoală şi Biserică ar trebui să fie organizate mai des.

Comentarii Facebook


Știri recente