Pictura Mănăstirii Golia va fi restaurată

Ieri, 25 septembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă susținute de părintele arhimandrit Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia, de domnul Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, de domnul Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași, și de doamna Gabriela Macoveiu, director Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II”.

Turnul Mănăstirii Golia a găzduit ieri un eveniment foarte important pentru valorificarea potențialului cultural-istoric și turistic al Iașului, anume semnarea proiectului „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II”, prin care se dorește restaurarea picturii interioare a mănăstirii ieșene, pe o suprafață de aproape 2.500 de metri pătrați, cât și realizarea iluminatului arhitectural și ornamental al complexului monastic. În același timp, proiectul prevede reabilitarea străzilor George Enescu, Golia, stradela Armeană, refacerea de trotuare, reabilitarea grupului sanitar din zona Târgu Cucu, amenajarea spațiului verde în zona grupului sanitar, în zona străzii Sărărie, și montarea unei cabine de pază în parcarea din Bulevardul Independenței.

„Am avut astăzi marea bucurie și onoare să semnăm contractul de finanțare pentru cel de-al doilea proiect important de la Mănăstirea Golia, dezvoltat în parteneriat între Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași și Centrul de Promovare Turistică Iași. E o zi foarte însemnată, pentru că acest contract presupune o finanțare foarte importantă, de 25 milioane de lei, care vine în completarea proiectului «Golia I», care a fost în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Cele două proiecte de la Mănăstirea Golia îi redau acesteia splendoarea și strălucirea de altădată și fac ca acest complex monahal să devină un motiv important pentru turiști de a vizita Iașul”, a declarat pentru Ziarul Lumina Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.

„Acesta este ultimul proiect din lista principală pe Axa 1, contractat la finanțare cu fonduri europene, ceea ce ne permite de aici încolo nouă, Primăriei Municipiului Iași, din economiile ce le facem din aceste 11 proiecte, să putem finanța eventual și alte proiecte de pe lista de rezervă. Mă bucur că acum, în apropierea sărbătorilor Sfintei Parascheva, s-a semnat un nou contract de finanțare la una dintre cele mai emblematice mănăstiri ale Iașului și ale Bisericii Ortodoxe Române”, a adăugat și Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași.

„Acest al doilea proiect vine să scoată la lumină pictura originalăși să o pună în valoare”

Soluția de restaurare a noului proiect de la Mănăstirea Golia cuprinde îndepărtarea picturilor suprapuse peste stratul original, îndepărtarea mecanică a suprapunerilor de mortare, îndepărtarea sărăturilor prin solubilizare și reținere prin compresie, chituirea lacunelor, îndepărtarea intervențiilor de conservare și a depunerilor, refacerea patinei conform normelor, după cum a subliniat arhimandrit Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia: „În primul proiect ce s-a finalizat în anul 2010, s-au realizat lucrări de consolidare și restaurare a bisericii și a turnului, pictura din biserică rămânând însă într-o stare foarte deteriorată. Acest al doilea proiect vine tocmai să scoată la lumină pictura și să o pună în valoare, pentru că sub straturile de pictură mai recent adăugate se află stratul original de pictură, ce datează din vremea domnitorului Vasile Lupu. Aduc mulțumiri Bunului Dumnezeu, în primul rând, și tuturor instituțiilor implicate, iar în mod special Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cel care a fost inițiatorul primului proiect, și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, cel care a continuat și finalizat primul proiect și s-a implicat în mod deosebit în cel de-al doilea”.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II” este de 25 milioane de lei. Partea de cofinanțare necesară desfășurării proiectului va fi asigurată de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, astfel: valoarea aferentă județului Iași – 15,9 milioane lei și valoarea aferentă municipiului Iași – 9,1 milioane lei. Atât în perioada investițională, cât și în cea operațională, resursele financiare ale proiectului vor fi asigurate prin alocări bugetare anuale prin bugetele celor două instituții. Conform acordului de parteneriat, părțile se obligă să asigure, în mod solidar, resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condițiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile conform cererii de finanțare.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere, având o durată de implementare de 22 de luni.

Mănăstirea Golia se află în patrimoniul Consiliului Județean Iași începând cu anul 2005, odată cu depunerea primului proiect de reabilitare. La mijlocul anului trecut, proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia – Iași” a primit premiul Organizației „Europa Nostra”, la categoria „Conservare”, fiind selectat din 226 de candidaturi, din 31 de țări europene. Mănăstirea Golia este singurul monument din țară care a fost nominalizat și a primit acest premiu, în anul 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente