Pictura Catedralei Mitropolitane din Iași este analizată în vederea restaurării

Arhiepiscopia Iașilor a demarat un proiect de analizare a degradării picturii din Catedrala Mitropolitană. În urma rezultatelor, pictura va fi restaurată.

O echipă de restauratori fac teste de aproximativ patru luni pentru a stabili gradul de acoperire cu praf sau fum al picturii.

„Pentru început se fac teste de solubilitate, se analizează depunerile, dacă sunt de praf sau de fum, pentru a identifica ulterior ce ar presupune acest proiect. Este o muncă migăloasă și costisitoare însă este frumos să descoperi pictura de secol 19 a maestrului Gheorghe Tattarescu”, a declarat pentru Iași Tv Life Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Valoarea proiectului de restaurare va fi stabilită în funcție de mai mulți factori printre care degradarea picturii, substanțele necesare și rezultatul analizelor efectuate.

Proiectul este realizat în parteneriat cu „Fundația de promovare și valorizare a identității turismului din România” și este finanțat de programul „Timbrul monumentelor istorice”.

Pictura Catedralei Mitropolitane din Iași a fost realizată de maestrul Gheorghe Tattarescu în secolul 19.

Foto credit: Iași Tv Life

Comentarii Facebook


Știri recente