Pictura Bisericii Sfinții Voievozi din Obeni – Vâlcea, resfințită

Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Ionești II, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea, în prezența Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Sărbătoarea a fost marcată de slujba de resfințire a picturii exterioare a Bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Obeni, după ce lucrările de restaurare au fost finalizate, și totodată, de împlinire a 170 de ani de la târnosire, în anul 1843, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Pe parcursul întregii zile, credincioșii prezenți la eveniment au avut bucuria duhovnicească de a se închina la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Ostrov, din Călimănești, și la racla cu moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, Zotic, Altal, Camasis și Filip, aduse de la Parohia Călina, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din Parohia Ionești II se află în satul Obeni, comuna Ionești, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea. Este construită din zid, în anul 1842, în formă de navă, cu pictură pe exterior. Pictura este în tehnica fresco, în stil bizantin. Ctitorii sfântului lăcaș sunt boierul Anghel Comănoiu, ajutat de Teodor Jupânul, locul pe care este construit fiind donat de Mihail Vladimirescu, vărul lui Tudor Vladimirescu. În august 1843, biserica a fost târnosită de către episcopul Neofit al Noului Severin, în zilele domnitorului Alexandru Ghica, voievodul Țării Românești. Primul preot slujitor a fost Stoica Comănoiu, iar prima biserică a satului a fost construită din lemn, în anul 1700, de către Barbu Piulescu.

În decursul timpului, biserica a fost restaurată și îngrijită de toți preoții slujitori. În cei 170 de ani de la târnosire, a fost vizitată de aproape toți ierarhii Râmnicului, printre care amintim: Sfântul Calinic, Ghenadie Georgescu, Galaction, Vartolomeu Stănescu, aceștia fiind trecuți în istoricul parohiei. Pe 29 mai 2005, a fost resfințită de către PS Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, iar la 27 ianuarie 2013, a fost sfințită pictura exterioară de către PS Emilian Lovișteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente