Pictorul Daniel Codrescu: Lucrul la mozaicul Catedralei Naționale este o asceză

Echipa coordonată de pictorul Daniel Codrescu a finalizat mozaicul din altarul Catedralei Naționale. În cei doi ani de când au început lucrul, au acoperit în total o suprafață de 800 de metri pătrați.

„Discuțiile lungi și constructive pe care le-am avut cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe marginea proiectelor iconografice propuse și a mozaicurilor au fost de mare ajutor în a înțelege mai limpede adevăratele nuanțe și profunzimi ale icoanei”, a declarat Daniel Codrescu pentru Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

În echipă lucrează oameni pregătiți atât pe partea de pictură, cât și pe cea de mozaic: absolvenți ai Universității de Arte din București, absolvenți ai secției de Artă sacră a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, dar și persoane care, deși nu au studii de specialitate, sunt pasionate de arta mozaicului.

Din echipă face parte și Marcel Codrescu, tatăl pictorului.

„Cred că e foarte important aspectul de transmitere a modului de lucru de la maestru la ucenic”, a spus pictorul. „E important să învățăm din experiența altora, pentru că și ei au învățat de la alții. Această legătură, care se transmite din generație în generație, e ca o moștenire a darului.”

„Pe lângă faptul că m-am familiarizat de mic copil cu această artă, permanent tata a fost un exemplu pentru mine. Cea mai bună educație este puterea exemplului”, a mai spus Daniel Codrescu.

El a studiat la Institutul pentru artă și restaurare „Palazzo Spinelli” din Florența, Italia, și a lucrat pe cele mai importante șantiere de pictură și restaurare din Florența, sudul Franței, Bucovina și București.

Teserele, adică bucățelele de material folosite la realizarea mozaicurilor, sunt comandate la Veneția. Cele din piatră naturală se folosesc la fundaluri, iar cele din sticlă la personaje.

Pentru fiecare sfânt se face comandă specială. De exemplu, la mantia Maicii Domnului s-au folosit tesere în nouă nuanțe de roșu.

„E un anumit dinamism al suprafeței, care necesită și o participare mai mare din partea privitorului”, a explicat Daniel Codrescu efectul mozaicului. „În funcție de momentele zilei, de cum cade lumina, descoperi noi laturi, noi străluciri. Toată munca aceasta e și o asceză.”

Iconostasul catedralei are 18 metri înălțime, iar icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente