Pictorul „Bisericii din Bucium”, omagiat de Romfilatelia la 150 de ani de la naştere

Romfilatelia introduce în circulație miercuri o nouă emisiune de mărci poștale dedicată pictorului Theodor Pallady la împlinirea a 150 de ani de la naștere.

Emisiunea, alcătuită din 4 timbre și o coliță dantelată, reproduce picturi reprezentative pentru creația artistului: naturi statice, autoportrete, peisaje pariziene.

Pe cele patru timbre sunt reproduse tablouri de Theodor Pallady care fac parte din colecția de pictură a Pinacotecii București, toate atestând interesul artistului pentru genul naturii statice, bogat reprezentat în opera sa.

„Întreaga creație a lui Theodor Pallady în acest gen este bazată pe compoziții clasice, restrânse tematic, structural-logice, cu proporții echilibrate, cromatică strălucitoare și tușă spontană. Naturile statice redau realitatea înconjurătoare, și merg dincolo de ea, fie că este vorba despre o mască, plantă, chitară, pâine, un fruct tăiat în felii, toate fiind în recuzita de gen a artistului, care a știut să construiască un ambient intim”, precizează Romfilatelia.

Pe cele două plicuri „prima zi” a emisiunii sunt ilustrate două autoportrete ale pictorului, aflate în colecția Bibliotecii Academiei Române.

Emisiunea de mărci poștale „Theodor Pallady, 150 de ani de la naștere” va fi disponibilă începând de miercuri, 14 aprilie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Printre operele sale valoroase se numără şi „biserica din Bucium”.

Theodor Pallady s-a născut la Iași în anul 1871.

Debutul artistic este înregistrat în anul 1900, la Salonul din Paris și în cadrul Expoziției Universale. În 1902 expune la Londra, iar doi ani mai târziu, la Ateneul Român.

Pictorul este prezent mai apoi în expoziții de gen la Barcelona (1929), la Haga și Amsterdam (1930), la Veneția (1940 și 1942), la Berna și Zürich (1943). La acestea se adaugă expozițiile din România, a căror listă se încheie în anul 1956 cu o amplă retrospectivă, la Muzeul de Artă (202 picturi și 87 lucrări de grafică).

A trecut la cele veşnice în 16 august 1956.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente