PF Teodor, de 13 ani Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi

Preafericitul Părinte Teodor al II-lea își aniversează în 24 octombrie 2017 întronizarea ca Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi.

Patriarhul Alexandriei, Nikolaos Choreftakis, s-a născut în insula Creta în anul 1954. A absolvit şcoala primară în Creta, apoi Şcoala Bisericească Rizarios din Atena şi a primit licenţa de la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristoteliene din Tesalonic. A mai studiat istoria artei, literatura şi filosofia la Odessa.

A fost tuns în monahism, primind numele de Teodor şi apoi hirotonit diacon. Din 1975 până în 1985, a slujit ca arhidiacon şi cancelar al Mitropoliei de Lambis şi Sfakion din Creta. A desfăşurat o importantă activitate de propovăduire, dar şi filantropică, prin înfiinţarea de adăposturi pentru tinerii nevoiaşi.

Din 1985 până în 1990, în timpul păstoririi Patriarhilor Nicolae al VI-lea şi Partenie ai Alexandriei, a slujit ca Exarh Patriarhal în Rusia, având reşedinţa la Odessa, în Ucraina. A înfiinţat Institutul de Cultură Elenă şi Muzeul Philiki Eteria, unde a început să predea un curs intensiv de limba greacă unui număr de 600 de elevi.

În 1990 a fost hirotonit Episcop al eparhiei de Kyrene, fiind în plus delegat ca reprezentant al Patriarhului Partenie la Atena. În această calitate, l-a însoţit frecvent pe Patriarh în călătoriile sale în întreaga Africă şi la multe conferinţe teologice, interconfesionale sau internaţionale.

În 1997 a fost ridicat la rangul de vicar Patriarhal de Preafericitul Petros al VII-lea. Zece luni mai târziu, Episcopul Teodor a fost ales Mitropolit de Camerun. Ca păstor al acestei eparhii, Mitropolitul Teodor a dezvoltat foarte mult activitatea misionară în această zonă. El a încurajat construcţia de biserici, şcoli şi spitale, precum şi ajutorarea multor familii africane sau greceşti.

În 2002 Mitropolitul Teodor a fost transferat la Mitropolia din Zimbabwe, unde a înfiinţat patru centre misionare la Harare. A renovat, cu sprijinul parlamentului grec, Piaţa Elenă din Beira, Mozambic. A ctitorit biserici şi a contribuit la înfiinţarea comunităţilor greceşti din Botswana şi Angola.

În data de 9 octombrie 2004, Mitropolitul Teodor a fost ales în unanimitate de Sinodul alexandrin ca Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, succedându-i astfel Patriarhului Petros, decedat în mod tragic într-un accident de elicopter.

Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Buna Vestire din Alexandria în 24 octombrie 2004. Au fost prezenţi reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi un mare număr de credincioşi.

Patriarhul Alexandriei a participat în anul 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta, care au avut loc în perioada 19-26 iunie.

Datorită activităţilor sale misionare şi caracterului său, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea este foarte iubit de credincioşii africani, greci şi arabi din Egipt şi din întreaga Africă.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente