PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de ierarhi a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana din Iasi, cu prilejul sarbatorii Sf. Parascheva. Din soborul de ierarhi au facut parte IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Ioan, Episcop al Covasnei si Harghitei, PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, PS Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat semnificatiile deosebite ale sarbatorii hramului din acest an: ‘Ziua de astazi este o zi mare si binecuvantata pentru Catedrala noastra mitropolitana care, cu cateva zile in urma, a fost resfintita la 120 de ani de la sfintirea ei, si anume in anul 1887. S-au facut lucrari de consolidare foarte trainice si mai sunt de finalizat cateva lucrari, si aceasta Catedrala – sanctuar pentru moastele Sf. Cuv. Parascheva – poate fi din nou un loc sigur si binecuvantat pentru toti slujitorii si inchinatorii ei. Cu prilejul hramului din anul acesta si cu prilejul resfintirii Catedralei mitropolitane din Iasi, cu binecuvantarea PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora din Grecia ne-a adus un mare dar pentru cateva zile, si anume moastele Sf. Ioan Gura de Aur, cel mai mare ierarh si predicator al Bisericii crestine’.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit apoi la cateva aspecte legate de viata Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur si a evidentiat legatura care exista intre acest sfant si Sf. Cuvioasa Parascheva: ‘Sfantul Ioan Gura de Aur a trait in secolul al IV-lea – inceputul secolului al V-lea si a fost diacon si preot in Antiohia si apoi arhiepiscop al Constantinopolului pana cand Domnul l-a chemat la el, in 407. Sfantul Ioan Gura de Aur este un marturisitor al credintei ortodoxe, un marturisitor al credintei vietii crestine si un aparator al demnitatii umane. S-a numit pe sine ‘ambasadorul saracilor’ si ne-a aratat ca nu trebuie niciodata sa despartim liturghia de filantropie si filantropia de liturghie. Sfantul Ioan Gura de Aur este mare dascal al lumii si ierarh. Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in secolul al XI-lea, a avut 25 de ani cand a trecut la Domnul, iar ceea ce au in comun acesti doi sfinti este viata lor sfanta, ascetica, plina de rugaciune si nevointa, si faptul ca au fost legati de Constantinopol. Sfanta Parascheva s-a nascut in Epivata Traciei, din zona Constantinopolului, localitate numita astazi in Turcia – Selim Pasa, care este de fapt un orasel. Din biserica ei n-au mai ramas decat fundatiile, pentru ca a fost dinamitata in anii 1970. Sfanta Cuvioasa Parascheva, din partile Constantinopolui, se intalneste astazi sau in aceste zile, la Iasi, cu Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului’.

In cuvantul sau, IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, a transmis un mesaj din partea PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, si si-a exprimat bucuria de a participa in aceste zile la hramul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi. IPS Mitropolit Serafim a adresta, totodata, felicitari PF Parinte Patriarh Daniel pentru alegerea in aceasta demnitate: ‘Va transmit calduroase imbratisari din partea PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, care trece printr-o situatie grea in ceea ce priveste sanatatea sa si va rog, de asemenea, sa faceti rugaciuni pentru reabilitarea sanatatii PF Sale. Prezenta noastra si a delegatiei care insoteste astazi, in aceasta Catedrala mitropolitana, in fata unui numar atat de mare de credinciosi, precum si a noului Patriarh al Bisericii din Romania, consideram ca este o mare binecuvantare primita de la Dumnezeu. Este un eveniment fericit. Mare ne este bucuria pentru ca avem ocazia deosebita de a exprima PF Voastre dragostea noastra sincera si calduroasele urari de rodnica pastorire a istoricei Biserici Ortodoxe Romane. Alegerea si inscaunarea PF Voastre pe tronul patriarhal a provocat o mare multumire in Biserica Greciei, si suntem convinsi ca in noua demnitate va veti continua cu aceeasi dispozitie si dragoste activitatea spre binele intregii Biserici Romane’.

In semn de recunostinta pentru aducerea in acest an, la Iasi, a moastelor Sf. Ioan Gura de Aur, PF Parinte Patriarh Daniel i-a oferit IPS Mitropolit Serafim o cruce, un engolpion si icoana Sf. Cuvioase Parascheva. La randul sau, IPS Mitropolit Serafim i-a oferit PF Parinte Patriarh Daniel un epitrahil si un omofor.

Comentarii Facebook


Știri recente