PF Daniel îndeamnă să devenim misionari statornici: Acolo unde locuim să spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu

Fiecare dintre noi trebuie să devină un misionar statornic şi să facă cunoscut ajutorul divin în comunitatea în care rezidă şi îşi desfăşoară activitatea, a spus duminică Patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală.

Preafericirea Sa l-a oferit ca exemplu pe demonizatul din Evanghelie care a primit vindecarea de la Hristos, apoi a fost îndemnat să rămână în locul în care era cunoscut şi acolo să prezinte ajutorul primit de la Dumnezeu.

„Hristos transformă un om demonizat prin vindecare într-un om bun, blând, prietenos şi nu îl ia cu Sine, ci îi spune: Rămâi la casa ta unde te cunoştea toată lumea cum erai ca să vadă cât de mult bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu, cât ţi-ai schimbat viaţa în iubirea milostivă a Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Cu alte cuvinte Hristos vrea să spună: Nu trebuie să mergi cu Mine deoarece dacă mergem prin oraşe nu te cunoaşte nimeni, dar dacă rămâi la casa ta şi spui tuturor cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu devii un binevestitor al iubirii milostive al lui Dumnezeu, adică un misionar statornic”.

Misionari statornici

La fel ca şi acela, a spus Patriarhul, noi devenim misionari statornici atunci când propovăduim în comunitatea unde suntem cunoscuţi sprijinul divin pe care l-am experimentat.

„Acolo unde locuim, acolo unde ne aflăm să spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu atunci când ne-a vindecat de o boală, ne-a vindecat de un necaz, de o împrejurare grea a vieţii noastre. Astfel făcând aducem slavă lui Dumnezeu şi recunoştinţă”, a precizat Preafericirea Sa.

Demonizatul videcat – dascăl al recunoştinţei

Părintele Patriarh a evidenţiat că textul evangheliei îl arată pe demonizatul vindecat drept un exemplu de recunoştinţă.

„Învăţăm de la aceast om din ţinutul Gherghesenilor să mulţumim lui Dumnezeu şi să binevestim iubirea lui spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire”.

„Recunoştinţa este o mare virtute. Ea îl umanizează pe om. Nimic nu este mai neplăcut decât omul nerecunoscător pentru binele pe care îl face Dumnezeu prin oameni. De aceea, în Biserică acest om posedat odată vindecat a devenit un dascăl al recunoştinţei pentru noi”, a spus Preafericirea Sa.

Aspect din timpul Sfintei Liturghii, expresia celei mai înalte forme de recunoştinţă. Foto credit: Ziarul Lumina/Luigi Ivanciu

Părintele Patriarh a explicat că Biserica arată recunoştinţa sa „în cea mai bogată, recunoscătoare şi mai solemnă sfântă rugăciune: Sfânta Liturghie Euharistică”.

„Euharistia în limba greacă înseamnă recunoştinţă, mulţumire. Noi când săvârşim Sfânta Liturghie oficiem Taina Sfintei Recunoştinţe. În timpul liturghiei, Biserica mulţumeşte lui Dumnezeu pentru binefacerile cunoscute şi necunoscute, arătate şi nearătate care s-au făcut nouă după cum spun rugăciunile Sfintei Liturghii.

Sfânta Liturghie oficiată duminică în catedrala Patriarhală a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Preafericirea Sa au slujit episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

Soborul slujitor a purtat veşminte cu motive tradiţionale româneşti, în contextul anului omagial dedicat satului românesc.

Foto credit: Ziarul Lumina/Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente