Petiție: Peste 25.000 de persoane cer să fie obligatoriu acordul părinților în cazul orelor de educație sexuală

„Cerem Parlamentului României să aprobe proiectul de lege care prevede obligativitatea obținerii acordului părinților pentru desfășurarea în școli a orelor de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară”, precizează o petiție semnată deja de peste 25.000 de persoane.

”Acordul părinților este esențial

„Pentru că ne pasă de viitorul copiilor noștri, nu vrem ca ei să fie expuși unor informații care le pot afecta integritatea morală și dezvoltarea psihică. Părinții trebuie informați cu privire la conținutul orelor de educație sexuală și trebuie să li se respecte dreptul de a-și educa copiii conform cu valorile și convingerile lor morale”, se mai arată în Petiția Acordul părinților pentru orele de educație sexuală este esențial!

Petiția susține modificările adoptate în 2020 la Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Printre acestea se numără și un amendament care prevede ca programele de educație sanitară, desfășurate ca activități extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinților:

Art 46 (3) i) „derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Președintele României a contestat legea la Curtea Constituțională și a trimis-o pentru reexaminare în Parlament.

”Să se facă pe metodologia folosită în cazul orelor de religie

„Solicităm celor care ne reprezintă în Parlamentul României să dezbată și să adopte legea în aceeași formă. Doar astfel pot să își respecte promisiunile electorale și să apere valorile morale și viitorul României, dar și să respecte Constituția României, care garantează dreptul oricărui părinte de a-și educa proprii copii conform convingerilor etice, religioase pe care le are”, se arată în petiție.

„Propunem ca abordarea educației sexuale să se facă pe metodologia folosită în cazul orelor de religie, când Curtea Constituțională a reținut că educația religioasă în școli poate fi realizată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”.


Patriarhia Română a militat pentru caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii.

În 13 martie 2020, Patriarhia a transmis adrese cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, către Președintele României, Primul-ministru și Ministrul Educației și Cercetării. Patriarhia Română solicita și ca programele şcolare corelate acestor ore să fie elaborate potrivit valorilor morale.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente