Peste 100.000 români au vizitat Catedrala sfințită la 100 ani de la Marea Unire

Peste 100.000 de români au vizitat Catedrala Națională în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie 2018.

Catedrala Mântuirii Neamului, simbol al poporului român închinat eroilor neamului din toate timpurile, a fost sfințită la împlinirea unui secol de la Marea Unire.

Zilele Sfințirii Catedralei, 25-30 noiembrie, au fost prelungite până duminică seara, 2 decembrie 2018, pentru a răspunde interesului românilor de a vizita și de a se închina în altarul nou sfințit al Catedralei ce reprezintă o încununare a Centenarului Marii Uniri.

45.000 persoane la sfințire

La evenimentul sfințirii (25 noiembrie) a fost de asemenea o prezență notabilă. 45.000 persoane au asistat la ceremonia de sfințire și la Sfânta Liturghie oficiate de Patriarhul Ecumenic împreună cu Patriarhul României și cu un sobor de 60 ierarhi.

Cei peste o sută de mii de români au venit din toată țara și din diaspora pentru a vedea împlinit un ideal care datează din vremea regilor Carol I și Ferdinand. Ei s-au închinat în Altarul nou sfințit unde se află moaște ale martirilor români și străromâni, dar și numele celor peste 350.000 eroi ai neamului cunoscuți.

Sfințirea Altarului CMN. Foto: Basilica.ro

Când vor fi gata lucrările

Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporție de 95% și a fost deschisă cu prilejul evenimentului de sfințire.

Începând de luni, 3 decembrie 2018, accesul în Catedrala Națională este restricționat pentru a fi continuate lucrările.

Catedrala Națională. Foto: Basilica.ro

Finalizarea lucrărilor și a picturii Catedralei vor dura aproximativ trei ani, așa cum a precizat Patriarhul Daniel la slujba de sfințire: „Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală”, a spus Preafericirea Sa.

Catedrala Mântuirii Neamului are hramurile „Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” și „Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României”.

La celebrarea primului hram al CMN a fost prezent Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente