Personajele amintite în treacăt la Canonul Mare trebuie cunoscute prin lectură, spune PS Varlaam Ploieșteanul

În a doua seară din Post, la slujba Canonului Mare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a atras atenția că imnul compus de Sfântul Andrei Criteanul ne prezintă o serie de personaje biblice care trebuie cunoscute mai profund prin lectură.

Sfântul Ierarh Andrei al Cretei și cei care au adus ulterior completări slujbei Canonului Mare pun în atenție exemple de urmat și exemple de evitat în lupta noastră de edificare spirituală.

„Acest Canon se numește «Mare» pentru că într-un număr limitat de tropare ne pune în față o mulțime de persoane sfinte sau păcătoase din Legea Veche și Legea Nouă și ne îndeamnă să fugim de pilda rea a celor păcătoși și vicleni și să urmăm pilda luminoasă a celor care săvârșesc fapte iubite de Dumnezeu”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul

„Aceste personaje sunt amintite în treacăt. Trebuie ca noi, în această perioadă a Postului, pe lângă rugăciune, post și milostenii să citim, să stăruim asupra Sfintei Scripturi”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.

„Ea este Cuvântul Vieții Veșnice”, a adăugat Preasfinția Sa amintind spusele Sfântului Apostol Petru: „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veşnice” (Ioan 6:68).

Însuși ierarhul critean de secol 7 deplânge lipsa de interes a unora pentru cunoașterea textului scripturistic, a remarcat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, citând din Canon:

„Legea s-a uitat, Evanghelia nu lucrează și toată Scriptura nu este băgată în seamă de tine, suflete. Prorocii au slăbit și tot cuvântul celui drept. Rănile tale s-au înmulțit, o suflete al meu, pentru că nu este doctor care să te vindece” (din Cântarea a 9-a, Canonul Mare).


9 cărţi pe care să le citeşti postul acesta


”Mintea țărână am făcut-o

În același context, Preasfințitul Părinte Varlaam a atras atenția asupra unui alt pasaj din Canon prin care Sf. Andrei deplânge lipsa de înălțare duhovnicească: „Toată mintea mea cu totul țărână am făcut-o”.

„Vrea să sublinieze faptul că dacă noi nu ne înălțăm zilnic prin rugăciune, prin convorbire cu Dumnezeu, prin meditație și prin gândire cu iubire la El, prin împlinirea Scripturilor, prin post și prin împlinirea altor virtuți sufletul și mintea noastră se transformă odată cu trupul în ceva închis foarte legat de realitatea materială în care trăim”, a explicat PS Varlaam Ploieșteanul.

„Știm că omul în Rai a fost făcut din pământ. Dar atunci când Dumnezeu Ziditorul, Cel care vede în ascuns, a suflat asupra lui suflare de viață omul a devenit o cinstită făptură cerească. Și dacă ar fi ascultat porunca postului dată de Dumnezeu în Rai ar fi ajuns, folosindu-se de darurile chipului de care a fost învrednicit, la asemănare cu Dumnezeu”.


Făcând trimitere la textul evanghelic citit în cadrul slujbei, ierarhul a oferit la final mai multe recomandări celor prezenți în Catedrala Patriarhală:

„Să înmulțim rugăciunea, lacrimile de pocăință, să săvârșim un post autentic nu doar abținându-ne de la mâncare și băutură, ci de la tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu și de semenii noștri și mai ales să înmulțim faptele cele bune pentru că prin ele dovedim în mod concret că iubirea noastră pentru Dumnezeu care ne determină să postim, să ne rugăm și să frecventăm mai des biserica, nu este doar o declarație, ci o iubire reală care rodește și se manifestă”.

Preasfinția Sa a încheiat predica printr-o rugăciune:

„Să ne învrednicească Bunul Dumnezeu pentru rugăciunile tuturor drepților și sfinților care și-au nevoit prin nevoințe sufletul ca perioada aceasta să ne fie de mare folos duhovnicesc ca la sfârșitul postului, sufletul nostru adeseori rănit sau chiar omorât de păcate să învieze odată cu Hristos a treia zi. Amin!”.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Citește și: Biblia nu este o carte, este Biblioteca lui Dumnezeu pe pământ, explică Pr. Stelian Tofană

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente