Periprava: Episcopul Tulcii s-a rugat pentru foștii deținuți din lagărul de exterminare

Preasfinţitul Părinte Visarion a oficiat miercuri, la Schitul Periprava, o slujbă de pomenire pentru foştii deţinuţi din lagărul de exterminare.

„I-am pomenit cu veneraţie pe cei care cu ani în urmă au pătimit pe aceste locuri mărturisind dreapta credinţă şi dragostea faţă de pământul nostru strămoşesc. În acelaşi timp ne-am rugat ca Dumnezeu să le facă parte de veşnică odihnă în Împărăţia Sa”.

Parastasul a avut loc după Sfânta Liturghie, prilejuită de hramul schitului închinat Soborului celor 12 Apostoli.

Ierarhul a explicat de ce schitul este dedicat celor 12 ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos şi ce legătură există cu deţinuţii de la Periprava.

„Am ales hramul acestui schit ca fiind Soborul Sfinţilor Apostoli pentru că locul acesta este încărcat de suferinţă, dar este încărcat şi de credinţă, în acelaşi timp, pentru că aici mii de deţinuţi politici, de multe ori deţinuţi pentru convingerea lor religioasă, au petrecut ani de zile aici. Unii nici nu s-au mai întors la casele lor, şi-au lăsat oasele în Dunăre sau pe aceste locuri şi este de datoria noastră să ne aducem aminte de ei, să-i pomenim cu veneraţie ca Dumnezeu să le facă parte de veşnică odihnă”, a spus Episcopul Tulcii.

Preasfinţia Sa a precizat că exemplul lor, ca şi exemplul Apostolilor, „trebuie să fie un memento pentru fiecare dintre noi, să ne iubim patria, valorile spirituale ale neamului românesc şi valorile tradiţionale ale Ortodoxiei străbune care sunt atacate astăzi.”

În perioada anilor 50-60 ai secolului XX, la Periprava, în cel mai estic și inaccesibil loc din Delta Dunării, a funcționat în vremea regimului comunist o colonie de muncă unde au suferit și au murit sute și mii de oameni, mărturisitori și martiri creștini cunoscuți și necunoscuți, printre care și mulți preoți și cântăreți bisericești cunoscuți sub numele de ,,brigada preoților olteni”.

A fost abandonat în anii 1970.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente