Periplu fotografic de Bobotează prin țară

În bisericile ortodoxe din țară a fost sărbătorită Boboteaza în data de 6 ianuarie, ocazie cu care vă prezentăm un periplu fotografic din țară.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfințirea cea Mare a apei în fața Reședinței Patriarhale. La predică, Patriarhul României a afirmat că „Agheasma Mare este curățitoare de păcate sufletești și trupești, sfințitoare de suflet și de trup, dar și a spațiului în care locuiește creștinul”.

„Este eliberatoare de patimi rele, de duhuri rele și de situații grele”, a spus Patriarhul Daniel de Bobotează.

Patriarhul Daniel binecuvântează credincioșii cu Agheasmă Mare. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

„Nu mâna mea sfinţeşte apa, nici busuiocul, ci harul Duhului Sfânt”. Cuvintele aparţin Mitropolitului Ioan al Banatului.

El a oficiat slujba Aghesmei Mari în Catedrala din Timişoara.

Mitropolitul Ioan în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Foto credit: Mitropolia Banatului

Mitropolitul Teofan a vorbit despre arătarea Sfintei Treimi la Iordan, la momentul Botezului Domnului.

„Numai cel care n-a fost niciodată bolnav nu știe cât de bine e să ai un doctor care să te ajute, să ai prieteni care să te caute, creștini care să se roage pentru tine atunci când ești sub greutatea suferinței. Dumnezeu S-a arătat la Iordan tocmai pentru a lua asupra Sa greutatea suferinței întregii umanități, sau mai bine zis, a o duce împreună cu noi”.

Mitropolitul Teofan a oficiat sfințirea cea mare a apei în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Foto credit: Doxologia

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului le-a prezentat credincioșilor care au venit la noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș importanţa Aghesmei Mari. Ei au dus apă sfinţită la casele lor.

Sfințirea cea mare a apei în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, slujbele din ziua Bobotezei au fost officiate de Arhiepiscopul Ciprian. Despre Agheasma Mare, ierarhul a spus că „cei care gustă cu evlavie și cu credință din Aghiasma Mare și cheamă preotul pentru a le stropi casele cu ea se umplu de sfințenie, iar duhurile necurate sunt alungate”.

Boboteaza la Buzău. Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Episcopul Visarion a binecuvântat apele Dunării prin aruncarea în acestea a unei Sfintei Cruci din flori. Anterior, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire cea mare a apei în Catedrala Episcopală din Tulcea.

Episcopul Tulcii aruncând crucea de Bobotează. Foto credit: Episcopia Tulcii

În Piața „Avram Iancu” din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca au fost distribuite credincioşilor 15.000 de sticle cu Agheasmă Mare. Slujba de sfinţire cea mare a apei a fost oficiată de Mitropolitul Andrei.

Sticle cu Agheasmă Mare pentru clujeni. Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente