Praznicul Botezului Domnului, una dintre cele mai mari și profunde sărbători ortodoxe, este și un eveniment bogat din punct de vedere vizual, chiar dacă anul acesta zăpada a lipsit din peisaj.
Am realizat o selecție de fotografii din țară cu slujba Aghesmei Mari și cu tradițiile de Bobotează din acest an.
La București, Patriarhul Daniel a oficiat Sfințirea mare a apei împreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Aruncarea crucii în apă de către preot și recuperarea ei de către credincioșii temerari este una dintre cele mai populare tradiții care se ține îndeosebi în zona Dobrogei.
La Constanța, după slujba Aghesmei Mari, Arhiepiscopul Teodosie a fost dus cu șalupa în larg de unde a aruncat în valuri trei cruci din lemn pentru recuperarea cărora au plonjat zeci de tineri. Nu au lipsit nici carele tradiționale trase de boi sau de măgari care au dus prin oraș butoaiele cu apă sfințită.

La Galați, aceeași tradiție a fost împlinită, de această dată pe malul Dunării, de Arhiepiscopul Casian. La slujba Aghesmei, copiii au fost principalele ajutoare pentru ierarh.

În Slobozia, Episcopul Vincențiu a participat și la tradiția numită „Botezul cailor”, paradă care a adus pentru binecuvântare cele mai frumoase exemplare.

La Tulcea, Episcopul Visarion a oficiat slujba Aghesmei Mari pe faleza Dunării apoi a eliberat un porumbel alb și a aruncat trei cruci în ape.

Tradiția binecuvântării apelor de Bobotează nu a lipsit nici la București. Preotul Bisericii Sapienției a binecuvântat cu Agheasmă Mare apele Dâmboviței.

Un alt obicei de Bobotează este realizarea de cruci din gheață sau din cetină de brad. Din cauza vremii deosebit de calde pentru această perioadă, anul acesta au predominat crucile de cetină, așa cum a fost și la Catedrala din Iași.

Obiceiul aruncării crucii în apă a fost respectat și la Drobeta Turnu Severin.

La Cluj, PS Benedict a oficiat slujba Aghesmei Mari în Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur. După slujbă, a eliberat porumbei conform tradiției, pentru a aminti de arătarea Sfântului Duh la Iordan.

Periplul fotografic continuă cu imagini din alte zone ale țării în galeria foto de mai jos.