Periplu fotografic de Bobotează prin țară

Praznicul Botezului Domnului, una dintre cele mai mari și profunde sărbători ortodoxe, este și un eveniment bogat din punct de vedere vizual, chiar dacă anul acesta zăpada a lipsit din peisaj. 

Am realizat o selecție de fotografii din țară cu slujba Aghesmei Mari și cu tradițiile de Bobotează din acest an.

La București, Patriarhul Daniel a oficiat Sfințirea mare a apei împreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Aruncarea crucii în apă de către preot și recuperarea ei de către credincioșii temerari este una dintre cele mai populare tradiții care se ține îndeosebi în zona Dobrogei.

La Constanța, după slujba Aghesmei Mari, Arhiepiscopul Teodosie a fost dus cu șalupa în larg de unde a aruncat în valuri trei cruci din lemn pentru recuperarea cărora au plonjat zeci de tineri. Nu au lipsit nici carele tradiționale trase de boi sau de măgari care au dus prin oraș butoaiele cu apă sfințită.

Foto credit: Arhid. Vali Vădănoiu

La Galați, aceeași tradiție a fost împlinită, de această dată pe malul Dunării, de Arhiepiscopul Casian. La slujba Aghesmei, copiii au fost principalele ajutoare pentru ierarh.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În Slobozia, Episcopul Vincențiu a participat și la tradiția numită „Botezul cailor”, paradă care a adus pentru binecuvântare cele mai frumoase exemplare.

Foto credit: Episcopia Sloboziei și Călărașilor

La Tulcea, Episcopul Visarion a oficiat slujba Aghesmei Mari pe faleza Dunării apoi a eliberat un porumbel alb și a aruncat trei cruci în ape.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Tradiția binecuvântării apelor de Bobotează nu a lipsit nici la București. Preotul Bisericii Sapienției a binecuvântat cu Agheasmă Mare apele Dâmboviței.

Sursă foto: Facebook / Lorena Stuparu

Un alt obicei de Bobotează este realizarea de cruci din gheață sau din cetină de brad. Din cauza vremii deosebit de calde pentru această perioadă, anul acesta au predominat crucile de cetină, așa cum a fost și la Catedrala din Iași.

Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Obiceiul aruncării crucii în apă a fost respectat și la Drobeta Turnu Severin.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

La Cluj, PS Benedict a oficiat slujba Aghesmei Mari în Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur. După slujbă, a eliberat porumbei conform tradiției, pentru a aminti de arătarea Sfântului Duh la Iordan.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Periplul fotografic continuă cu imagini din alte zone ale țării în galeria foto de mai jos.

Comentarii Facebook


Știri recente