„Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire” – Te Deum la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

„Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire”, a spus Patriarhul României la finalul slujbei de Te Deum oficiate sâmbătă, 1 Decembrie 2018, împreună cu Patriarhul Ierusalimului în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

„Pomenim cu recunoştinţă pe toţi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”, a adăugat Preafericirea Sa.

„Astăzi, toți cetățenii României avem datoria să păstrăm şi să cultivăm, nu numai darul libertăţii, ci şi darul unității naţionale, ca fiind un simbol al demnității poporului român, în dialog şi cooperare cu toate popoarele lumii”.

„La mulţi şi binecuvântați ani, România!”, a urat la final Părintele Patriarh.

Vezi cuvântul integral aici.

Slujba de la Alba Iulia prilejuită de Ziua Națională a României și de împlinirea a o sută ani de la Marea Unire a fost transmisă live de Trinitas TV și poate fi urmărită aici.

În toate bisericile din Patriarhia Română a fost oficiată slujba de Tedeum la Ziua Națională a României, prin care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român unit de 100 de ani într-o singură țară românească și creștină.

La ora 10:00, clopotele tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe au fost trase timp de trei minute.

Cei doi patriarhi au ajuns vineri seară la Alba Iulia și au fost întâmpinați la Catedrala Reîntregirii de Arhiepiscopul Irineu, de mai mulți ierarhi români și de numeroși credincioși.

Au urmat mai multe momente solemne ce au marcat împlinirea unui secol de la Marea Unire, ceremonii militare și religioase, dezvelirea unor plăci comemorative și monumente.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment!

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente