Pentru prima dată în istorie, Patriarhul Ecumenic a oficiat liturghia în Trilye

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a liturghisit sâmbătă în Biserica Sf. Vasile din Trilye, aceasta fiind prima liturghie oficiată de un Patriarh Ecumenic în localitatea istorică aflată pe ţărmul Mării Marmara.

Împreună cu Sanctitatea Sa au coliturghisit Mitropolitul Elpidofor de Bursa şi Episcopul Adrian de Alikarnassos, transmite Biroul de Presă al Patriarhiei Ecumenice într-un comunicat remis luni Agenţiei de ştiri Basilica.

Vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Mitropolia de Bursa a avut loc în contextul sărbătorii Botezului Domnului, cinstită conform calendarului iulian nerevizuit în 19 ianuarie.

Biserica Sf. Vasile a fost construită în 1878, în cadrul complexului funcționând o biserică și o școală greacă, închisă în 1927.

În prezent, după ce a fost restaurat de municipalitate, în lăcaşul de cult funcţionează un centru cultural.

Agheasma Mare

După liturghie, Sanctitatea Sa a oficiat slujba Aghesmei Mari în portul din apropierea lăcaşului de cult. În Trilye, ultima binecuvântare a apei de Bobotează a avut loc în urmă cu 97 ani.

La slujbele oficiate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu au asistat oficialităţi, dar şi numeroşi credincioşi.

În cuvântul său, Patriarhul Ecumenic l-a felicitat pe Mitropolitul Elpidofor pentru iniţiativa de a organiza manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului în Trilye şi l-a îndemnat să continue binecuvântata activitate misionară, pastorală, teologică pe care o desfăşoară.

Pe cei prezenţi, Sanctitatea Sa i-a sfătuit să nu-şi uite rădăcinile şi să transmită copiilor tradiţiile şi cultura strămoşilor.

Considerat un muzeu în aer liber din cauza tuturor structurilor sale istorice, localitatea Trylie este protejată de Ministerul Culturii al Republicii Turcia.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente