Pelerini români la Sfântul Paisie Aghioritul

Un grup de pelerini din Episcopia Giurgiului, condus de Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie, a participat sâmbătă, 11 iulie, la slujba Privegherii din ajunul sărbătorii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Teologul”-Suroti, din apropierea Salonicului, informează „Ziarul Lumina”.

Grupul de pelerini din Episcopia Giurgiului a fost organizat de pr. Sabin Mâţ, consilier administrativ al Episcopiei Giurgiului, şi arhid. Alexandru Ştefan. În ajunul sărbătorii Sfântului Paisie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a săvârşit slujba Privegherii, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, Sanctitatea Sa a citit Tomosul Sinodal care atestă şi recunoaşte sfinţenia vieţii Sfântului Paisie Aghioritul.

Sfântul Paisie Aghioritul a fost canonizat anul acesta, la 20 ianuarie, de către Patriarhia Ecumenică, la propunerea mănăstirilor din Sfântul Munte Athos. A fost un monah nevoitor în Sfântul Munte al Athosului şi ctitor al Mănăstirii Konitza și al Mănăstirii Suroti, unde a ales să trăiască în ultima parte a vieții sale. La solicitarea Patriarhiei Ecumenice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea în calendarul creştin ortodox român a Sfântului Paisie Aghioritul, cu data de prăznuire în ziua de 12 iulie, alături de sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane `Prodromița“.

În cadrul pelerinajului în Grecia, Preasfinţitul Părinte Ambrozie şi pelerinii au mai făcut un popas duhovnicesc la Mănăstirea `Sfântul Arsenie Capadocianul”-Vatopedi – Halkidiki, unde au fost întâmpinaţi de arhim. Theoklitos Bolkas, stareţul mănăstirii. Cu acest prilej, părintele stareț a primit din partea Prea­sfinţiei Sale mai multe publicații tipărite la Editura Episcopiei Giurgiului. Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Schimbarea la Față”-Metamorfosis, cea mai mare și mai importantă mănăstire a Complexului monahal de la Meteora, unde au fost primiţi de maica stareță Eufimia.

Comentarii Facebook


Știri recente