Pelerinajul tinerilor din Municipiul Târgoviște

Duminică, 10 august 2014, în prezența și sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a debutat la Targoviște, în vechea capitală munteană, sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești.

Ceremoniile solemne au fost deschise de vecernia solemnă la Catedrala din Târgoviște și de pelerinajul tinerilor, la care au participat aproximativ 2.000 de tineri din cadrul comitetelor de tineret parohial, studenți teologi, elevi seminariști, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor școli târgoviștene, tineri, dar și credincioși din parohiile municipiului Târgoviște, impreuna cu preoții lor parohi, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei a acordat, cu acest prilej, diplome speciale, la opt elevi din eparhie, care au obtinut rezultate deosebite la Olimpiada Naționala de Religie din acest an școlar.

Procesiunea tinerilor a fost condusă de către Înaltpreasfinția Sa, pelerinii purtând racla cu moastele Sfantului Ierarh prin centrul istoric al vechii Cetați de Scaun a Țarii Romanești. Prima oprire a fostă făcută la monumentul dedicat sfinților martiri bracoveni, mai ales că anul acesta comemorăm în chip omagial jertfa lor, la trei veacuri de la trecerea lor în veșnicie, iar, cea de a doua la Mânăstirea Stelea, important reper spiritual și cultural târgoviștean, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, semn de împăcare cu voievodul Matei Basarab, după care procesiunea s-a reîntors la Catedrală, evenimentul finalizându-se cu închinarea la racla cu moaștele Sf. Ierarh și cu săvârșirea slujbei acatistului.

Atât în cuvântul său de la plecarea în procesiune, cât și la cel de la întoarcere, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, a rămas în conștiința posterității ca fiind primul mare reorganizator al Bisericii muntene”, cum spune cronicarul, cel care a îndreptat moravurile vremii, a creat premizele deosebitei rodnicii duhovnicești, culturale și naționale de mai târziu și a orientat Biserica spre cele mai noi așteptări ale vremii sale. Sfântul Ierarh a învățat, cu acrivia Sfinților Părinți, a îndreptat, cu bucuria părintelui milostiv, a mustrat, cu nespusă blândețe, a înnoit și a oferit profunzime vieții duhovnicești din Țara Românească, devenind un respectat exemplu de sfințenie, tărie morală și efervescență culturală.

Comentarii Facebook


Știri recente